onsdag 31 mars 2010

pelargonium fulgidum













Fulgidum är en vildpelargon som har ett krypande växtsätt i naturen, passar bäst i ampel. Klippt för ett par veckor sen. Små blommor i rött, orange eller rosa, min är rosa.













De nya skotten är härligt ljust gröna.

En dag kvar att jobba, sen ledig i fyra, åker till huvudstaden för att hjälpa en son med flytt. Men åker mest för att träffa barn och barnbarn. Våren har jag gett upp.

Önskar alla bloggvänner en Glad Påsk!

måndag 29 mars 2010

Vad heter min krukväxt?













Den här blomman har funnits i mitt hem i ungefär 25 år utan att jag vet dess namn. Som med många andra växter fick jag den av en vän. Den har rizomer och ökar ut sig väldigt så man får dela den då och då.













Dekorativa blad













och pyttesmå blommor i klasar. Har börjat blomma först på senare år.

Någon som känner igen den?

Ha det fint alla bloggvänner, misströsta inte, snart kanske våren kommer ändå. Tro mig!

torsdag 25 mars 2010

'Céleste'








































Rosor som tillhör Alba-Gruppen är kraftigt växande och en del kan användas som klätterrosor. De är härdiga och lättodlade och växer bra även under lite mindre soliga förhållanden. De kännetecknas av ett bladverk som går mot blått eller grått. Alla är engångsblommande.

'Céleste' är en albaros som har odlats sedan före 1810. Den har troligen ett holländskt ursprung. Har stora rosa till ljust rosa blommor, medelstark doft, blommorna står sig väldigt fint mot det blådaggiga bladverket. Jag planterade 'Céleste' 1993 vid en norrvägg, den är drygt 2 m hög och har aldrig krånglat. Zon 6. Inte min favoritros precis men om den inte längre fanns skulle jag säkert sakna den.

Vilken är din favoritros? Jag tröttnar aldrig på att höra om rosor.

tisdag 23 mars 2010

'Bardou Job'


















Knopparna är väldigt mörka, nästan delvis svarta i verkligheten.


















Kronbladen blir lite strimmiga i färgen, och mörkare än på bilden.

'Bardou Job' är engångsblommande och tillhör Bourbon-Gruppen, förädlad av G. Nabonnand i Frankrike 1887. Jag såg den första gången på Trädgårdsföreningen i Göteborg och blev helt tagen av rosens charm. Tror att det var Göte Haglund som tog den från Roserie de l´Hay i Paris till Göteborg.

Jag har inte sett denna ros någon annanstans än på Trädgårdsföreningen förutom i min egen trädgård där den växer och frodas sen år 2000. Är en av mina få rotäkta rosor, köpt av Rolf Ginstmark på Roskraft. 'Bardou Job' har ganska små men många blommor i karminröd-violettaktigt röd färg, medelstark doft, blomningen börjar tidigt. Drygt 1,5 m hög, har ett kraftigt och brett växtsätt. En ros som jag uppskattar väldigt mycket. Härdig i zon 4 minst.

Rekommenderar 'Bardou Job', ni kommer inte att bli besvikna!

lördag 20 mars 2010

Vårkänslor och mera om rosrost


















Hallborosen träffades idag och vi pratade samplantering. Ett exempel på detta hos mig; clematis 'Sputnik' och clematis 'Prince Charles', 'William Lobb' och 'Mme Plantier', stjärnflocka.













Min trädgård idag, solen flödar men var är min rabatt?













Kan rosor stå på huv´et? Ja, visst.
'Mme Hardy'













'Aïcha', ser inte alltför lovande ut.













Syrenen knoppas trots att grenen är avbruten.













Hoppsan, orkade inte ställa in krukorna i garaget, snön kom snabbt i stora mängder och krukorna försvann.













Tror att rosen lever i krukan, men lite mager ser den ut.

Tack för alla uppmuntrande ord om min eländiga rosrost i förra inlägget. Jo, jag vet en del men det känns hopplöst och jag tänkte att ni kanske har någon dunderkur. Nu har jag läst på igen för att stärka mig själv och inte hoppa över. Innan bladen utvecklas kan man spruta med Kumulus, Atamon, vatten och såpa/diskmedel. Bör upprepas, spruta på kvällen. Rosrost överlever inte i komposten men blad på marken bör täckas med jord. Tricoderma-svamp har liten effekt på rost. Om man använder både Tricoderma och Kumulus bör man vänta några veckor mellan sprutningarna, eftersom svavelpreparatet tar död på Tricoderma.

Ha en skön söndag med mycket sol och plusgrader!

onsdag 17 mars 2010

'Blanche de Belgique'


















En reducerad 'Blanche de Belgique' 2009














2006 är den stor och fin tillsammans med gallicorna 'Président de Sèze', 'Adèle Prévost' och 'Officinalis'














Allt eftersom 'Blanche de Belgique' vissnar tar clematis 'Romantika' över

En av mina bästa rosor har de senaste åren blivit ett riktigt sorgebarn, varför då, jo den har drabbats av den avskyvärda rosrosten. Jag hade tidigare aldrig sett rosrost men plötsligt fanns den en dag på mina vita albor och mest på 'Blanche de Belgique'. Jag har plockat bort alla blad, behandlat med svavelpreparatet Kumulus men egentligen har inget hjälpt. Ett nytt fräscht bladverk har utvecklats för att ganska snart också vara angripet av rost. Hopplöst. Har därför skurit bort alltmer av alborna. Och kanske jag borde beskära dem till någon dm. Har förstått att gamla albor är mer mottagliga för rost. Nu, kära bloggvänner får ni gärna ge mig tips om hur jag ska göra. Gräva upp och kassera är ju också ett alternativ men det känns lite tufft för denna gamla trotjänare.

'Blanche de Belgique' tillhör som sagt Alba-Gruppen, höjd ca 2 m, blommar mycket rikligt i en period, blommorna är krämvita-vita och har en särskild doft som påminner om pepparrot. Har funnits i odling sedan före 1848, härdig i zon 6, lättodlad och skuggtålig. Planterad i min trädgård 1994.

Tacksam för tips mot rosrost!

Tillägg: 2013 gav jag upp för rosrosten och grävde upp 'Blanche de Belgique'.


lördag 13 mars 2010

'Alfred de Dalmas'














'Alfred de Dalmas'














med kronblad lite som pärlemor


















i ljust rosa till vitt

Denna mossros förädlad av M. Laffay 1855 gör inte stort väsen av sig i min trädgård, planterad 1996. Jag förknippar den med den store roskännaren och rosförädlaren (bl a till Aïcha), Valdemar Petersen och hans bok Gammeldags rosor i dagens trädgård. Den första rosbok jag läste, fick låna den på biblan innan en god vän hittade den på antikvariat åt mig. 'Alfred de Dalmas' har inte särskilt mycket mossa, blommorna har stark doft och den ska vara blomrik och remonterande, så icke min. Trolig orsak är att den står väldigt trångt och aldrig fått en chans att utvecklas. Zon 4. Rekommenderad höjd 1,2 m, mitt ex är under metern. Känner mig ganska neutral inför denna ros, men blomman i sig är väldigt vacker.

Rosenhälsningar!

Tillägg: Död 2011 efter omplantering 2010. Synd på en sån raring.

fredag 12 mars 2010

'Amélia'














'Amélia' (från 1800-talet) är en albaros mycket lik 'Celsiana' (från 1700-talet), som tillhör Damascena-Gruppen. Lars-Åke Gustavsson kan inte skilja dem åt, jag har inte försökt, men kallar min 'Amélia' eftersom jag köpt den som en sån och det var den jag ville ha.














'Amélia' gör sig bäst som buske cirka 1,5 m hög, blommorna är stora, halvfyllda eller fyllda, rosa som skiftar till vitt, särskilt vid varmt väder. Har stark doft och blommar rikligt i 3-4 veckor från slutet av juni. Zon 5. Planterad hos mig 2007 invid garageväggen och där får den växa så högt den vill, mellan 'Erinnerung an Brod' och 'Chianti'.

Hejdå!

onsdag 10 mars 2010

'Nevada'














En av de mest blomrika rosorna.














Skiftar ofta i rosa, särskilt på hösten.









































Växer i min stora rabatt, rosgrannar är 'Marechal Davoust', 'La Noblesse' och 'Mme Hardy'.


















En clematis 'Victoria' slingrar sig upp i min 'Nevada'.

'Nevada' tillhör Moyesii-Gruppen (mandarinrosor), som är en liten sortgrupp av moderna rosor. Är en hybrid från 1927 som inte är särskilt lik övriga rosor i gruppen. Men fin är den och plats behöver den, blir upp till 3 m hög och 2, 5 m bred. Blommorna är 8-12 cm eller större, när 'Nevada' har sitt första flor är hela busken vit. Börjar blomma tidigt, i juni, och har ett andra flor i augusti-september. Kan även blomma däremellan under goda förhållanden. Svag doft, härdig i zon 6. 'Nevada' är ganska ny hos mig, planterad 2003 i närheten av 'Aïcha' och 'Mme Hardy' för att bygga på vitt-gult. Det enda jag har att invända mot 'Nevada' är storleken, som sagt är den väldigt kraftigt växande och kräver utrymme.

Ha en skön kväll och dröm om rosor!

tisdag 9 mars 2010

Iris


















I senaste numret av Allt om Trädgård hittade jag min iris, åtminstone tycker jag att det ser ut att vara samma sort, den heter 'Député Nomblot'.


















Vill som sagt reservera mig, mitt öga för iris är inte tränat och ni vet hur det kan vara med färger, lite si och så i återgivningen.

Jag älskar alla sorters iris men de älskar inte mig, eller rättare min trädgård, som kanske är för solfattig. Har lyckats med denna iris och några till som är på gång, gäller att hålla undan perenner som brer ut sig på alla ledder.

Nu vill jag bara bli kvitt en förkylning som har gjort att jag idag har sovit och frusit och snorat, inte kul. Hoppas ni är friska och mår bra.

Hej så länge!

söndag 7 mars 2010

'La Noblesse'















































'La Noblesse' är en av mina absoluta favoriter, tillhör Centifolia-Gruppen (hundrabladsrosor), introducerad 1856. Har väl inte världens vackraste växtsätt men de ljuvligaste blommor man kan tänka sig i rosa, stora är de också och tätt fyllda, doften är medelstark till stark. Börjar blomma lite senare än de flesta andra gammaldags rosor. 'La Noblesse' finns i min trädgård sedan 1999, jag låter den växa till närmare 2 meters höjd. En ros jag inte kan vara utan. Härdig i zon 4.

Hej och på återseende!

torsdag 4 mars 2010

'Président de Sèze'




























Lite olika ljusförhållanden ger olika färger, svårt att säga vilken som bäst överensstämmer med verkligheten. Sanningen är också den att färgen på gallicarosor skiftar väldigt under blommans utveckling.

'Président de Sèze' är en gallicaros från 1828. Blommorna är tätt fyllda och upp till 10 cm i diameter, i en färg som, enligt Lars-Åke Gustavsson, skiftar från magenta, mörkt anilinröd och purpurröd till ljust lila och lilarosa. Stämmer väl rätt bra med mina bilder. Har stark doft. Blommar hos mig från början av juli i 3-4 veckor. Zon 6. Fryser aldrig och växer bra. Jag planterade rosen 1995, den är problemfri och jag fascineras av färgen på blommorna. Placerad tillsammans med 'Adèle Prévost' och 'Officinalis'. Blir cirka 1,2 m hög hos mig.

Min ambition är att ge en beskrivning till alla rosorna i höger spalt, så att man kan klicka på bilden och få information.

I kväll blev jag uppringd av en gammal roskompis som jag inte pratat med på länge. Blev glad för jag tänkte på henne häromdagen. Så många vänner jag har fått genom mitt rosintresse.

En dag kvar på arbetsveckan. Hoppas ni får en skön och avkopplande helg. Jag borde göra något åt mina pelargoner, får se vad som hinns med, i morron kommer två barnbarn som är viktigare än alla pelargoner i världen.

Hejdå!