onsdag 20 mars 2013

'Stanwell Perpetual'Många efterfrågar en ros som blommar länge och här kommer svaret: 'Stanwell Perpetual'! Blommar i två omgångar med början i juni, andra floret är minst lika rikt och pågår till november. Blommorna som har stark doft blir mer intensiva i  färgen på hösten. 'Stanwell Perpetual' tillhör Spinosissima-Gruppen (pimpinellrosor) och är förädlad av Lee i Storbritannien före 1836. Har ett vekt växtsätt och vill gärna lägga sig ner, höjd ca 1,5 m, är mycket taggig, är lättodlad och härdig till och med zon 6.

Planterade 'Stanwell Perpetual' 2002 och har flyttat den en gång utan problem. Växer mot husväggen i österläge och har delvis skugga även från det stora äppelträdet. Bilden med busken är från 2010, är betydligt större nu, växer mest på eftersommaren, tror att jag ska beskära den hårdare till våren så att den kanske slipper ligga ner. Favoritros, nej inte precis, men uppskattas mycket i september, oktober, november då inte så många rosor blommar i zon 4.

Hejdå!

Tillägg: Flyttade 'Stanwell Perpetual' till stugan 2014, men 2015 var den död. Planterade ett nytt ex.

7 kommentarer:

 1. Många rosor har kommit och gått hos mig, men Stanwell är kvar. Jag gillar den skarpt. Frisk, blomvillig och lättskött!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Vacker - men kanske lite för "lös" i växtsättet för min smak! Men å andra sidan behöver jag ju inte ha en så pass härdig ros, bor ju i zon 1 på Gotland!!

  SvaraRadera
 3. Ditt inlägg får mig att genast fylla på Att-göra-när-våren-kommer-listan! Vi har två stackars SP som fått en olycklig växtplats där de inte alls trivs. Det blir till att gräva upp dem och flytta dem till den nyanlagda grindrabatten som längtar efter något som blommar länge och som gärna får välla ut. Återkommer med frågor om det är något särskilt jag ska tänka på vid flytten.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Det är väl inte precis en favoritros men jag vill gärna ha den då den blommar sent. Hade två stycken som jag har grävt upp ett par gånger och flyttat, sista gången blev inte flytten lyckad så jag kasserade dem. Jag ska skaffa en ny just för doften och den sena blomningen.
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Hej Inger!

  Längesedan jag tittade in här hos dig. Mycket att stå både på jobbet och privat så bloggandet är just för tillfället egoblogg - bara inlägg.
  Tänkte på dig när jag valde ut rosbilder till en uställning på Fredriksdal till sommaren.
  Du vet att det blir en rosrunda här nere.
  Om inte så titta på min länk till Din Trädgård.
  Kanske lite kul för dig som gillar rosor.

  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. En ros som jag kanske skulle kunna ha hos mig.
  Dåden verkar vara tålig och lättskött.
  Doftar den så är det ett plus.
  Hur sprider den sig?

  Tänk om jag hade bara en bråkdelav dina rosor så skulle jag vara glad.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Great photos today. Just found your blog and liked it lots. Hope to return. Jack

  SvaraRadera