söndag 11 april 2010

Beskärning av kaprifol


Kaprifolen på väggen ovanför portalen.


Man kan inte säga annat än att det är väldigt fult just nu. Kaprifolen fanns långt före portalen och min tanke var att den skulle bilda ett tak på portalen. Men den sitter fastsnärjd på väggen i en rosa multiflora, den tjockaste stammen, som dog förra vintern. Nu ska allt ner. Inklusive spaljén som före länge sen gjorde någon nytta. Lätt att bli hemmablind och på sommaren döljer det gröna mycket. Till vänster syns klätterhortensian som växer direkt på väggen, grannens vägg. Min fråga är hur mycket ska jag beskära kaprifolen, till 10 cm, 30 cm eller vad? Den är cirka 4 m hög idag och blomningen börjar vid 2 m. Visst är det dags nu?

Jag har haft en toppendag med beskärning av de mest härdiga rosorna, på sina ställen är snön fortfarande närmare en meter djup, efter takskottning.

Ha en bra vecka med mycket sol och trädgård!

11 kommentarer:

 1. Har ingen råd angående kaprifolen. Men du verden for en blomsterprakt :) Herlig bilde av den i fullt flor!

  Ønsker deg en fin uke. Hilsen Margrethe

  SvaraRadera
 2. Enligt min bok ska du tidigt på våren klippa ner plantan till en stomme på 3-4 huvudstammar ca 60cm långa. det stimulerar till produktion av nya skott. efter 5-8 v. klipper du bort alla svaga nytillkomna skott lämna de 6 starkaste kvar. Men så finns det ju "Vaktmästarklippning" och då är det allt över 10 cm bort!

  SvaraRadera
 3. Det är dags att beskära nu innan plantan börjar vegetera (man brukar säga mars men du bor ju norröver så om du skyndar dig...) Jag skulle inte skära ner så mycket som du tänker dig utan lämna 1 meter kvar av stammarna. Den kommer nog inte att blomma i år men om operationen lyckas och patienten inte dör så får du blommor nästa år och dessutom en tätare och finare växt. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Själv tycker jag inte den blir tätare av beskärning. Jag klipper det överflödiga EFTER blomningen, synd att missa den...

  SvaraRadera
 5. P.S.
  ingenting är vackert i april...

  SvaraRadera
 6. P.P.S.
  jag skulle absolut inte skära ner på längden/höjden...

  SvaraRadera
 7. Laila och Marianne verkar ha koll. Det är ju inte kul med kala stammar vare sig det är rosor, klematis eller kaprifol!
  Karin

  SvaraRadera
 8. Lustigt nog läste jag i min beskärningsbok igårkväll innan jag skulle sova ;)
  Om vildvuxen kaprifol säger den klipp ner till 50cm och låt den börja om på nytt. Nu på våren.

  SvaraRadera
 9. Ja jag kan ej ge dig råd ang. kaprifolen. Men vill ge dig ett stort grattis till att ha bloggat ett år. Tycker om din blogg. Du tar såna fina bilder. Hoppas du har en riktigt bra kväll/Gela

  SvaraRadera
 10. Vi klippte ner vår gammaldags kaprifol på landet rejält, det var nog inte mer än 30-50 cm kvar. Den tog sig och är jättetät och fin.

  Lycka till!

  // Camilla

  SvaraRadera
 11. Hej Inger!
  Jag har en vid en vägg som jag kapat rätt rejält, den brukar alltid komma igen men visst kan det bli frånvaro av blommor ett år.
  Säger som någon annan sa, det är inte så vackert i april om man inte går med näsan neråt förstås för där händer det saker. ;)

  SvaraRadera