måndag 10 maj 2010

Sanssouci

Slottet Sanssouci ligger inte långt från Karl Foersters trädgård i Potsdam. Slottsparken bjuder på helt motsatta förhållanden än Karl Foersters trädgård, här är formellt, stort, storslaget, charmlöst men intressant och fascinerande. Fredrik den store lät uppföra slottet under mitten av 1700-talet. Sanssouci park är en stor barockträdgård som består av gräsmattor, rabatter, buskar, träd och mer än 3 000 fruktträd. Vi hann bara se en bråkdel av parken.

Med blick upp mot slottet ser man terasserna med vinstockar, fikon och idegran. Otroligt speciellt.

Vy från slottet ovanför vinbergsterasserna.

Den kinesiska tepaviljongen syns i bakgrunden.


Stramt, som sig bör i en barockträdgård.

Sanssouci ingår i UNESCOS:s världskulturarv, det är inte svårt att förstå.

Här hemma i Hudik har vi en park/trädgård eller kanske rättare en rosenplantering vid namn Kärleksstigen. Den ligger vid Lillfjärden mitt i stan. Hallborosens medlemmar hjälps varje vår åt att beskära rosorna som vi även själva planterat. Nu pustar vi ut efter årets beskärning, känns så skönt. Under sommaren fortsätter vi sedan att putsa och ansa rosorna. Lite ledsna på kommunen är vi för att man inte alls är intresserade av att marknadsföra Kärleksstigen, ej heller att satsa ordentligt på att underhålla anläggningen. Det är ju ändå den största rosensamlingen i Norrland. Välkommen hit, om du har vägarna förbi!

10 kommentarer:

 1. Så tråkigt att kommunen inte är mer intresserad. Tänk de skulle bara veta vad du är duktig på att marknadsföra er kommun.
  väldigt vacker park du visar bilder ifrån.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Vilken fin resa ni verkar haft!
  Det är för bedrövligt att kommunen inte tar chansen att marknadsföra Kärleksstigen!
  I år tänker jag inte missa ett besök där, jag kommer när rosorna står i sin fulla blom:).....
  Må så gott!

  Ha ha ordverifieringen blev "Sectio" betyder kejsarsnitt:))

  SvaraRadera
 3. Trist kommun som inte fattar vilken skatt de har! Jag blev så sur så jag skickade ett mail till kommunen och efterfrågade information om Norrlands största rossamling! Återstår att se om de svarar.

  SvaraRadera
 4. Vilket ställe...speciellt vinodlingen...
  Trist med kommunens ointresse ;(

  SvaraRadera
 5. Fina bilder! Och jag blir rent förfärad över min egen okunskap. Jag har alltid trott att Sanssouci ligger i Frankrike, tack för denna nya insikt.
  Och GRATTIS!!!!!!till nya barnbarnet!
  Så underbart!

  SvaraRadera
 6. Vi var vid Sanssouci en sommar. Då var et fikon i odlingsskåpen. Vi planerar att fara norröver i sommar. Kanske rosor i Hudik kan vara något.
  Karin

  SvaraRadera
 7. Det skall jag komma ihåg när vi far på semester. Det måste vara en underbar plats att besöka när det blommar och doftar.

  Ha en riktigt fin helg
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 8. tack för härliga bilder från din resa. Kärleksstigen verkar vara ett bra utflyktsmål för vår trädgårdsförening...i Sandviken/Gävle.

  SvaraRadera
 9. Terrassodlingarna är verkligen speciella!

  Förstår din besvikelse över kommunen som inte vill marknadsföra er anläggning. Så synd att de inte förstår vilken PR det kan ge staden...

  SvaraRadera
 10. I Potsdam finns hur mycket trevligt som helst att se. Vi har varit där många gånger - och det finns fortfarande saker kvar. Både ute och inne! Du får göra ett återbesök!!! /Ruben

  SvaraRadera