söndag 8 augusti 2010

Blå, violett, vinröd

Clematis integrifolia 'Durandii', har denna sommar inget sällskap av 'Wrams Gunnarstorp', som var nedfrusen efter vintern, men nu kommer igen. Mer blå i verkligheten.

'Fascination' tillhör Diversifoliagruppen, har blommat rätt länge nu. Gillar att klematissorterna har så varierande utseende.


'Romantika' och i toppen 'Negritjanka'

Här ser man tydligt skillnaden på de två, som har snarlika färg.

'Romantika'

Nu har 'Negritjanka' kommit igång på riktigt, börjar blomma senare än 'Romantika'.

Har fått frågan om när jag beskär mina klematisar. Jo, jag har nästan bara grupp 3 klematis, vilka blommar på årsskotten, jag beskär dem till ca 30 cm tidigt på våren. Väldigt praktiskt och lättskött. Har inte gett dem något benmjöl i år, ännu.

Tusen trädgårdar idag, men har ej gått utanför min egen trädgård, ibland uppstår en mättnadskänsla. Funderar på några kommande trädgårdsprojekt, vatten ska det bli, köpt en vattenpump, borrade hål i stenar gjorde jag för flera år sen. Helst av allt skulle jag vilja ha ett växthus, hur litet kan ett växthus vara?

Ha en bra sensommarvecka!

13 kommentarer:

 1. väldigt vackra klematisar. Gillar dem jätte mycket. Kramar

  SvaraRadera
 2. Fina klematisar allihopa. Du har verkligen gröna fingrar.
  Jag har också varit hemma hela dagen.
  Men jag ser ju så många trädgårdar i jóbbet.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Fascination ser fin ut...det gör de allihopa, men jag tilltalas särskilt av de klocklika blommorna. Hos mig har det ösregnat hela dagen så jag har knappt gått utanför dörren ens...;))

  SvaraRadera
 4. Så fina och så olika dom är!
  Jag har en som är några år gammal som aldrig kommit sig eller verkat trivas. Flyttade den förra sensommaren när jag flyttade Louise Odieren. Den påminner om din Romantica i färgen, men jag har för mig att den hette nått med Warzava... trodde det var kört men nu har den helt plötsligt börjat växa. En blomma och 7 knoppar idag, överraskad blev jag...:))
  Ett växthus behöver inte vara stort, men av erfarenhet vet jag att man vill ha större och större, mitt är ca 10 kvadrat och överfyllt!!!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt vackra klematisar. Jag har ju ingen hand med klematisar, men blir ändå sugen på ett nytt försök med någon av dessa nästa år.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Så många vackra klematisar! Durandii ser riktigt läcker ut, den hamnar på "vill ha listan" direkt!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga bilder!
  Karin

  SvaraRadera
 8. Tack Inger, jag tror du har helt rätt angående min clematis! Undrar om det är Nelly eller Nora som visar sig på detta vis...
  Karin
  Ps. så smart att ha en sorts clematis!!

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga klematis, och namn har du på alla. Mina är omflyttade och endel är sådda så lite rörigt är det men fint ändå.

  SvaraRadera
 10. Otroligt fina klematisar, och så underbara i formen! Ett växthus kan säkert vara litet, men alla växthusböcker säger att ta hellre ett lite större än du tänkt, för det är lättare med ventilation och sjukdomar. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 11. Vilka underbara klematisar du har... Gillar färgerna på dem.... Tack förresten för hjälpen med namnet på min klematis - tror du har rätt!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 12. Vårt stora växthus är 20 m2 - ångrar att vi inte byggde 30 m2! Det lilla på 10 m2 fyller en viktig funktion som plantskola på våren, lättare (och billigare) att hålla värmen . Nu mest matplats på kvällarna och hemvist för våra stora hibiskusar och två chililådor. Så: valet av storlek på växthus beror på vad det ska ha för huvudfunktion.

  SvaraRadera