tisdag 1 februari 2011

'La Ville de Bruxelles'

På senare tid har man kommit fram till att damascenerrosor är hybrider av tre arter; Rosa Gallica, R. Moschata och den mindre bekanta R. fedtschenkoana. Kortfattat kan man säga att deras historia är intressant och gruppen hade sin höjdpunkt vid mitten av 1800-talet. Har odlats i stor omfattning för framställning av rosenolja och rosenvatten och för närvarande finns produktion i Bulgarien och Iran. Har ett kraftigt växtsätt och är både högre och bredare än gallicorna. Kräver lite skötsel:)

'La ville de Bruxelles' ingår i Damascena-Gruppen och förädlades av Vibert i Frankrike 1836. Föräldrarna är okända, en av dem är troligen en centifoliaros. Blommorna är mycket vackra och stora, 8-10 cm, ibland 12 cm i diameter, tätt fyllda i rosa med stark doft, engångsblommande, höjd 1,8 m, zon 5. Jag planterade 'La Ville de Bruxelles' 1999 intill en vägg, den är smal och hög och är väl inte en av de rosor som utvecklats bäst hos mig. Förra vintern frös den ner rejält så sommaren 2010 hade den inga blommor. Men som sagt, blommorna är gudomliga när den behagar blomma. Och överlag är damascenerrosor lättodlade.

Till mina rosinlägg har jag hjälp av min rosmentor Lars-Åke Gustavsson genom hans litteratur.

Hejdå!

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilken fin ros, tät och "invecklad" med många blad!
  Då jag läste din text hann jag tänka...men du är som ett uppslagsverk när det gäller rosor, men visst det finns litt. som ger uppgifter om de vackra skönheterna.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 2. VACKER!!!! Gillar att få läsa lite bakgrundshistoria kring dina rosor.....

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 3. Så vacker.
  Längtar efter vår och sommar nu.....
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 4. Wow, den rosen är sagolikt vacker!
  Ha en fin fredagkväll!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Den är vacker och om jag hade en stor trädgård skulle jag plantera en sådan där.

  SvaraRadera
 6. Härligt att hitta en rosgalen människa är också smittat av rossjukan.Flora Linneas är helt underbar också och sönder bläddrad (fniss) Kramar Susanne

  SvaraRadera
 7. Känns bra att titta in här hos dig när vårlängtan blir för svår. När allt utanför bara är färglöst och vitt. Och i takt med att snödjupet sjunker växer bedrövelsen över allt som snöeländet förstört:(
  Ha en fin helg...Kram!

  SvaraRadera