onsdag 2 november 2011

Gröna fingrar

Har jag gröna fingrar eller är denna ros synnerligen odlingsvärd? Jag tror mest på rosens kvalitéer. I april planterade jag tre små sticklingar varav en nu blommar i mitt växthus, jag borde ha ställt in den där tidigare än först på höstkanten som det nu blev. De två andra sticklingarna lämnade jag i somras på Fredriksdal till POM:s krukväxtupprop. Rosen är en okänd kinaros, jag trodde först det var 'Hermosa', men så är inte fallet. Rosen har en känd odlingshistoria från 1940-talet och har sitt ursprung i Fränsta i Medelpad. Den har odlats som krukros och förts vidare från generation till generation, vilken tur att rosen har bevarats. Kanske får jag så småningom veta rosens namn.

Har du eller känner du till en krukväxt där du kan följa dess odlingshistoria till före 1960? Skicka tips under adress: Centrum för biologisk mångfald, Krukväxtuppropet, Box 57, 230 53 Alnarp, eller använd tipsblanketten på hemsidan.

Hejdå!

11 kommentarer:

 1. Jag tror på gröna fingrar :)
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 2. Wow! You really have a green thumb!
  The rose may be a Chinese, looks a lot like the Bloomfield Abundance ;)

  http://www.google.it/search?hl=it&q=bloomfield+abundance+rose&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=653&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

  SvaraRadera
 3. Hade ingen aning om att det fanns krukväxtrosor, där ser man hur litet man vet! Vad roligt att du tar hand om denna vackra ros så bra.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Åååhhh! Jag ryser av välbehag! Så vackert! Det är nog kombinationen av en skicklig odlerska och rosens kvalitéer som har gett detta resultat! /Anja

  SvaraRadera
 5. Wow! Det verkar sannerligen vara en odlingsvärd ros.....men dina gröna fingrar är icke heller att förakta:)
  Det är alltid lika spännande med växter som har en historia.
  Må så gott och njut av det fina höstvädret!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Du har nog riktigt gröna fingrar som har fått denna otroligt fina ros att trivas hos dig.
  Och vad spännande att ha något som inte alla har.

  Ha de gott och nu får vi njuta av de fina och varma höstvädret så länge det varar.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag tror det är dina gröna fingrar! Och rosen är ju oerhört vacker så det är tur att du har dem! /Katarina

  SvaraRadera
 8. Oh, så söt!
  Jag är säker på att du har gröna fingrar, och kunskap därtill.

  SvaraRadera
 9. Du har absolut gröna fingrar! :o)
  En sån härlig ros och så fantastiskt att den redan blommar...tycker det är helt otroligt att man kan sticka rossticklingar och sedan få finfina plantor. Har själv gjort det med Venusta Pendula och är så stolt!

  SvaraRadera
 10. Det är säkert en kombination av gröna fingrar och odlingsvärd ros:) En fantastiskt vacker ros dessutom! Hade ingen aning om att det fanns sådana krukrosor, måste vara speciellt att lyckas med en sådan ros!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera