tisdag 26 november 2013

'Valdemar'


'Valdemar' tillhör Multiflora-Gruppen och är en hybrid som har uppstått spontant i en trädgård i Danmark 1980. Används som klätterros och kan i de lägre zonerna bli 5 m hög, är härdig i zon 3. Har blomställningar med ett stort antal blommor i varje ställning, har en doft av mysk och bildar nypon. Jag planterade ett rotskott 2008 och den blommade för första gången 2013 med en blomklase! Har ofta frusit tillbaka på vintern, vilket är en del av förklaringen till att den inte blommat, eftersom den är engångsblommande och därmed blommar på fjolårsskotten. Den står i skuggan av ett stort äppelträd, ingen optimal placering. Är övertygad om att denna ros behöver ett mer gynnsamt klimat för att bli riktigt rikblommig. Men nu när den äntligen börjat blomma får den står kvar tills vidare.

Hejdå!

6 kommentarer:

 1. Grattis till ett bra tålamod! Vänta på blomningen i 5 år, inte dåligt.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Så vacker i sin enkla blomma. Hoppas den vänjer sig vid ditt klimat och växer stort med riklig blomning!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Valdemar har fått flytta in hos oss också, men det är endast två år sedan, så det har bara kommit litet försiktig blomning hittills.
  Fin och tålig ros!

  SvaraRadera
 4. Så vacker han är! Min är nyplanterad i juni, så jag hoppas han vill blomma nästa år.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Åh, den snyggingen! Han är fantastisk! Vilken rikblommig man när han väl är etablerad. Fram för fler sådana herrar i trädgårdslivet!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 6. Skulle så gärna vilja köpa en Waldemar ros, men vet inte var, är det någon som kan tipsa!

  SvaraRadera