fredag 1 maj 2015

Första maj... och skärpning David Austin

 Nya tulpaner, tulipa fosteriana

ny, primula Elatior, lundviva

inte ny, men härligt ljusgul är jordvivan, primula vulgaris

gullflockan är ny. Ja nu har jag fått min fotobok med egna bilder från vår till höst i min trädgård. Så nu behöver jag bara fota nya växter och planteringar. Hur länge tror ni jag kan klara detta, kanske inte många dagar, haha.

Snygg kartong från David Austin med 23 barrotade rosor levererade till bostaden med DHL för ett par dar sedan. Billig frakt och OK packat, men inte lika bra packat som från Cedergrens i Råå.

Men flera av rosorna hade bara två grenar, Austins egna rosor var finast. Ovan 'Arthur Bell', inte Austin. Jag har lärt mig att rosplantor ska ha minst tre grenar för att vara av god kvalitet. Austin bedyrar i bifogad broschyr att plantorna garanteras att utvecklas till fina buskar, trots i vissa fall bara två grenar. Vi får se!

Första maj idag, nu ska allt hända, rosbeskärning avslutas, rosplantering, räfsa gräsmattan, städa klart rabatterna, städa växthuset osv. Flera upplevelser av första maj finns hos Hélena i Blommig fredag.

Hejdå!

24 kommentarer:

 1. Austin är väl lite kinkig för kyla.

  SvaraRadera
 2. Gullflockan har sina bästa dagar här också.
  Rosklippningen klar. Räfsning är bland det jag får lägga åt sidan. Mycket annat också. Det får bli som det blir i år.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Läckert gulgröna färger! och så glad man blir av en så vacker kartong! Glad vår !/Lotta

  SvaraRadera
 4. Den där gullflockan har jag aldrig sett den får nog stå på vill ha listan. Nåt jag inte vågat göra är att köpa rosor på postorder.Har fått för mig att de inte kan leva hos mig sen. Skulle kanske försöka nån gång. Du har kommit igång bra med vårjobbet hör jag
  Lycka till med de nya växterna
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Under vårblomning!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 6. Fin ljusgul färg på tulpaner och vivor. Håller tummarna för nya rosorna.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Så du har skaffat fler rosor! Jag har chansat med någon med två grenar och det har gått bra så nu hoppas jag det lyckas för dig.
  Lundvivan är så underbar tycker jag!
  Ha en fin 1 Maj och helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Heldige deg! Det må være flott å få så mange roser på en gang i posten :)
  Jeg er så glad for at alle de jeg kjøpte i fjor fra Davis Austin har overlevd vinteren. Dog ikke barrot sånn som dine, men kjøpt i et hagesenter.

  God helg!

  SvaraRadera
 9. Härligt paket från självaste roskungen!!! Själv var jag idag på Trädgårn i Söderfors och fyndade många klematis och rosor. Allt gott Nari

  SvaraRadera
 10. Så fina vårblommor! Lycka till med rosorna, jag har ingen koll på hur de ska se ut, vet bara att mina egna inte ser ut som de borde, ha ha.

  Kram å trevlig helg

  SvaraRadera
 11. Underbara vårblommor!
  Ska du ha alla rosor själv? Hur som helst, lycka till:)
  Kram

  SvaraRadera
 12. Hej Inger!
  Jag har faktiskt aldrig handlat från David Austin. Här nere i Skåne finns ett rätt så stort utbud på plantskolor nära mig, så mestadels blir det krukade rosor som köps in.
  Det har blivit några roseninköp för mig med i vår - hur kan man låta bli?
  Ha en skön trädgårdshelg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 13. Ska snart köpa rosor till nya armeringsnätstängslet - rekommenderar du Cedergrens eller? Förslag på lämpliga klättrare mottages tacksamt.
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 14. 23 nya rosor? Det var inte illa! Hoppas de klarar sig!
  Fortsatt trevlig helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 15. Oj vad du står i! Och så mycke nya rosor! Var får du plats med allt! Ser ju så frodigt ut i din trädgård redan.tack för din kommentar,håller med lite värme några dagar skulle vara skönt!
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 16. Hoppas dina rosplantor trivs och växer upp. Värme och kärlek är väl det de mest behöver (och kanske lite tid om de är för små?)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Oh, mer rosor! Vad fint, men tråkigt att packningen inte var bra!.
  Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 18. Jag tycker mer och mer om vivorna, så vackra de är.
  Hrm.. ja man vill inte bli besviken när man väntat på ett paket.
  Hoppas att dina gröna fingrar kan fixa fram riktigt fina plantor till slut

  SvaraRadera
 19. Underbara vivor, flockor och tulpaner! Ja, här är det ju 3 grenar som gäller, men vet inte i UK, men det fixar säkert du med lite fiffig beskärning! Håller tummarna! HA en fortsatt fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
 20. Mycket nytt och fint du har. Hoppas rosorna blir så fina som utlovats:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 21. Spännande med dina rosor. Hoppas de tar sig fint och blommar vackert så småningom. Lundvivor sådde jag förra året, det blev ett 20-tal plantor som jag planterat ut på olika ställen i trädgården. Jag hoppas de trivs och sprider sig villigt. Ha en ny skön vårvecka/ Titti

  SvaraRadera
 22. Tack för länk till dina jättebra rosförslag!. Vi ska absolut skaffa en Chloris och ställa den i det minst soliga hörnet väster om lilla växthuset. Vi kan ju binda upp de veka grenarna mot armeringsnätet, det kommer att bli jättefint. Sedan velar jag mellan Nevada och Mme Hardy, det blir nog Nevada.
  Nu gäller det att fundera ut vilka härdiga klematis som passar som kompisar åt dessa rosor. Platsen syns väl från vägen och jag vill att alla förbipasserande ska få något vackert blommande att titta på närhelst under säsongen de strosar här (ja kanske inte nu under maj, då får de titta på lökväxterna innanför stängslet i stället...)
  Stor kram till bloggvärldens rosorakel!

  SvaraRadera
 23. Så vackra ljust gula blommor. Hoppas rosorna blir som du tänkt.
  Ha det gott! Marika

  SvaraRadera
 24. Och förutom att allt ska hända under kort tid så är det en härligt, härlig tid... Vår, värme och friska blad! Luv it!

  Kram

  SvaraRadera