fredag 19 februari 2016

Mitt bästa trädgårdstips

'Mme Julia Correvon' tillsammans med 'La Noblesse'

'Negritjanka' och 'Romantika' växer med Gallicarosorna

'Prince Charles' och 'Voluceau', rosor här är 'Mme Plantier' och 'William Lobb'

'Margaret Hunt', 'Negritjanka' och 'Romantika', 'Prince Charles' och 'Voluceau'

'Smarty' blommar lite senare tillsammans med 'Prince Charles'

'Durandii' i förgrunden

'Prince Charles' och 'Sputnik'

'Margaret Hunt' planterad med 'Tuscany Superb'

'Victoria' högt ovanpå 'Nevada'

'Romantika'

'Negritjanka'

'Etoile Violette'

Mitt bästa trädgårdstips är veckans tema för Blommig fredag. Många säger att klematis är svårodlade, tro inte på detta! Undvik de storblommiga sorterna som är krävande och plantera inte intill en vägg, där är det alldeles för torrt. Jag har planterat mina klematis tätt intill rosbuskarna, jag har mest engångsblommande rosor som blommar i juli. Min trädgård förvandlas från rosenträdgård till klematisträdgård! Visst låter det fint, ja det är så himla vackert. De blommar tillsammans en kort stund. Bilderna är från augusti och då har klematisarna tagit över. Bäst är att rosorna först får etablera sig innan klematisarna kommer i jorden, eftersom klematis har betydligt kraftigare rotsystem. Med tiden behövs stöd för klematisarna, rosbusken räcker inte till även om den är relativt kraftig.

Hejdå!

21 kommentarer:

 1. Så gode råd! Utrolig mange og vakre clematis du har! Clematis og roser er så vakkert i sammen, og gagen din må være et syn på sommeren :)

  God helg!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 2. Bra tips! Jag har några rosor som skulle uppskatta sällskap. Blir förtjust i Prins Charles!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 3. Jag älskar också klematis. de är så härliga med sina underbara blommor en del lite spretiga andra runda och goa. Julia måste jag nog leta efter är ute efter en röd nämligen. så härligt att få längta till detta
  Ha en fin helg
  kram Meta

  SvaraRadera
 4. Hvor er de dog smukke, hver og en.

  SvaraRadera
 5. Även jag gillar denna underbara klättrare. Har ett antal och jag har inte upplevt dem som svårskötta men jag visste inte heller om att det sägs det om dem heller.. Tack för bra tips :)
  Ha det bäst

  SvaraRadera
 6. Tack för ett supertips. Detta ska jag verkligen anamma, så perfekt. Jag har saknat en efterföljare till de överblommade rosorna. Dina klematis är underbara, jag har bara madame Julia Correvon av alla de du visar.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Så många fina klematis du har! Jag har inte haft tur med klematis utom med Summer snow som verkligen ser ut att trivas. Ska försöka flytta de som fortfarande lever till rosorna så kanske det lyckas bättre. Tack för bra tips!
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Verkligen vackert! Gillar särskilt kombon 'Prince Charles' och 'Voluceau'. Jag har svårt att få klematisarna fina hemma hos mig men jag ska inte ge upp utan ta till mig av dina tips. Kram Katarina

  SvaraRadera
 9. Dina klematis är verkligen fina, jag måste nog testa några till...
  Trevlig helg!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Så fort jag ser dina klematis så tänker jag: Måste!

  Nu om något ser jag att det är nödvändigt med fler. Jag har nog satsat på de stor men för nån månad sedan var jag på en föreläsning om klematis och fick mycket matnyttigt :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Tack för tipsen, älskar klematis men har inte haft tur med dem. Har några småblommiga nu och de trivs bra. Fler skall det bli. Dina är så vackra.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 12. Ah, helt herlige sammenplantinger!!
  Kanskje mine 'Smarty' har lyst på selskap av 'Prince Charles'?

  SvaraRadera
 13. Hej Inger!
  Vilka fantastiska samplanteringar! Visste sedan förut att rosor och clematis kan vara fina tillsammans, men detta du visar här är helt fantastiskt vackert!
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Vackert och intressant om klematis! Blir inspirerad att leta vidare, speciellt kolla de småblommiga, som kanske skulle kunna trivas... Här finns mycket att upptäcka, tack för att du påminde mig.
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
 15. Oj vilka många fina Clematisar du har, superfina.
  Jag önskar dig en underbar helg!

  SvaraRadera
 16. Oj så många fina klematisar du har! Jag är en av dem som tycker de är svåra... Har haft några stycken men inte lyckats, nu har jag två, varav den ena hållit sig fin i flera år, samt en Summersnow tror jag den heter, som ännu inte blommat, efter två säsonger, vet inte vad jag gör för fel riktigt... de är ju så fina!
  Trevlig helg!
  Gunillla

  SvaraRadera
 17. Underbara clematis!
  Vi har lyckats ganska bra här i Wales med våra, men å andra sidan har vi ju lite annat klimat.
  Idag ca 8 grader och regn.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 18. Så många fina sorter du har! Vi köpte våra första klematis för två år sedan. Ett par av dem har tagit sig fint, andra har det inte gått lika bra för. Men jag ger inte upp - klematis är så vackra så det måste jag bara ha:-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 19. Bra tips att låta rosen etablera sig innan man sätter klematis. Härliga bilder!
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 20. Vilken sommarlängtan man får av dina bilder! Dina Klematis är så kraftiga och fina, riktiga praktexemplar. Voluceau är min favorit, tycker den har en underbar färg.
  Ha en skön vecka!
  Titti

  SvaraRadera