lördag 30 april 2016

Bye bye Sävstaholm

23 april sågades äppelträdet ner med hjälp av äldste sonen och min man. Själva arbetet blev inte fotat, + 2 grader, hagel, regn och snö och lite dramatik.

 Vilket monster alpklematisen var, insnärjd i alla grenar.

Blev det snyggt, nej knappast. Men idag har jag fått dit en spaljé av armeringsmatta på båda sidor som 'Russeliana' och klematisen kan klättra/stödja på. Inbillar mig att det om några år ska se så mycket bättre ut och att de fula stammarna knappt ska synas. Ska liksom bli en ny krona av ros och klematis. Man måste tro.

 Klematisen kapades till några decimeter. Här syns hur dåligt trädet var.

'Russeliana' kommer nu att få ett nytt liv med mycket sol och rymd.

Tack för all respons jag fick från er på mitt förra inlägg om äppelträdet. Det var ett beslut som mognat fram, för några år sedan hade jag inte kunnat drömma om att göra något så fult. Men nu kan vi måla huset och så ljust det blev inomhus. Äppelträdet hade t o m rubbat pergolan lite grann.

Hejdå!

10 kommentarer:

 1. Det är ett svårt beslut att ta ner ett träd, men ibland måste man. Det blir nog toppen när rosen och klematis får fylla spaljen i sommar. Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
 2. Det där med att ta ned träd är inte lätt, det blir tomt och konstigt men man vänjer sig Kul att du kan ha den som klätterträd i alla fall, lättare än att sätta upp nåt för det.
  Ha det gott och njut söndagen
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Ja, inte är det vackert, men jag tror att det blir helt okej med spaljéerna och du brukar ju få dina klematis att växa helt otroligt!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 4. Det var nog bra att du fick ner det trädet, blev för stort!
  Ha en trevlig 1:a maj!

  SvaraRadera
 5. Det kommer att bli jätte fint. Vi gjorde något liknande med två av våra träd. Klätter rosor, clematis och Vildvin tar över dem varje år och de blir så fina :)
  Ha en fortsatt skön helg

  SvaraRadera
 6. Det kommer att bli riktigt bra - och dessutom får du in lite mer ljus. Vi har gjort likadant med ett äppelträd men vi har sparat lite mer av stammen. Klätterrosor, som jag inte har namnet på, klättrar upp i den gamla stammen och det är fint.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Ibland har man inget val. Är träden i dåligt skick och platsen dessutom inte räcker till så måste de ju tyvärr tas bort.
  Jag tror det kommer bli jättefint med Klematisen och rosen!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Måste man så måste man. Vi hade sparat ett gammalt halvmurket äppelträd som klätterträd till klematis och inte minst för mikrolivet i stammen, men det höll på att gå illa. En storm drog förstås ner det och det missade huset med en halvmeter. Hade kunnat få det rakt in i TV-soffan!
  Faktum är att jag tycker din högstubbe är rätt snygg. Värre skulpturer har man sett!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. (Forsythia är lätt att hålla i form, har du sett dessa:
  http://formklippningtopiary.blogspot.se/search/label/Forsythia

  SvaraRadera