fredag 16 december 2016

Nolltolerans

Min första tanke om veckans tema i Blommig fredag var dahlior! Dahlior har ju blivit väldigt populära på senare tid, men de passar inte hos mig pga att jag inte tycker om dem. För perfekt blomform, ofta grälla färger, helt enkelt livlösa. En dahliabild hade jag i mitt bildarkiv, denna tvåfärgade kanske jag gillade lite grann, haha. Astilbe har jag också svårt för. 

Något som jag tjatat om tidigare är att få bort myskmadran, åtminstone från rabatterna. Så tokigt att plantera myskmadra där. Här har de trängt ut ormögat som blommar så fint i maj. Började i höstas att gräva bort myskmadran här och praktbetonikan som också sprider sig som ogräs och fortsätter att växa utanför rabatten på stenläggningen. Inte bra, eller... ? Jo, jag kan stå ut med mycket, riktigt galen blir jag bara när jag tänker på kirskålen som växer och frodas vid stugan, dessutom i en häck vilken gör den ännu mer svår att bekämpa.

Ormögat sprider sig ju också villigt men på ett bra sätt. Snart ser det ut så här igen!

Finns så många växter och trädgårdsstilar att välja på och jag fokuserar på det som jag tycker är vackert. Och det är ju hela poängen med trädgård, att alla ser olika ut och är skapade av olika människor. Så mycket att se och upptäcka och fascineras av, även om det inte passar mig personligen.

Fler bidrag på temat Nolltolerans finns hos Hélena!

Hejdå!

12 kommentarer:

 1. Ormöga skulle jag behöva här! Har funderat på myskmadra men blir avskräckt av ditt inlägg - tack! Och när det gäller dahlior är aversionen ömsesidig. Har testat några gånger, sådana med milda färger förstås, men de tvärdör redan första säsongen...
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 2. Mitt förhållande till dahlior är tudelad. När jag vandrar upp emot restaurangen och perennträdgården i Botaniska en sommardag passerar jag den mest fantastiska dahliaplantering du kan tänka dig. Den ena stjälken med blommor och blad högre och grannare än den andra. Allt i harmoniska eller matchande kombon med andra sommarblommor eller gräs. Då kan ingen tycka att det ser gräsligt grällt ut. Men, de ska kanske planteras just så för att beveka ett nolltoleranssinne och inte är det många som skulle kunna odla dessa på liknande sätt i det privata. Men förrförra sommaren sålde Blomsterlandet en makalös planta av milt rosa jätteblommor i en jätteplanta som jag bara inte kunde motstå. Den fick pryda en kal hörna i en riktigt fin ytterkruka. Jag har lämnat härmed alla nolltoleranstankar när det gäller växter. Smaken förändras och rätt som det är, är kanske myskmadran just den växten som jag vill ska ta över någonstans på tomten. F.ö en fantastiskt vacker växt, men som med allt: Växer den för villigt ser man helt plötsligt inte det vackra - bara det som stör. Vi är ju "bara" människor ...;.)
  Ha't!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Vi har olika tycke och smak, och det är så kul att man kan ändra sig. Jag har lärt mig att tycka om dahlior, gillade inte dem först. Ormöga är en fantastisk söt växt, och kanske just för att den blommar så tidigt när inget annat har hunnit komma igång.
  Ha en fin helg/Marika

  SvaraRadera
 4. Det där med noll tolerans är svårt man ändrar sig hela tiden tycker jag. Men det finns en blomma som jag inte kommer att köpa till min trädgård och det är Dahlian. Den har jag inte tyckt om sedan jag flyttade hemifrån och alla mammas. Tyckte det var så mycket jobb och tog sån plats på vintern att jag bestämde mig och än håller jag det
  Ha nu en fin och skön helg innan Jul
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Jeg er riktig, riktig lei av skvallerkål (kirskål)....
  Ja, noen ganger planter man inn noe helt uten å kjenne konsekvnesene - så blir det mye arbeid etterpå.

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Det är ju tur att vi med trädgård har olika smak och att det finns fint utbud för alla :)

  Ha en skön helg! Carina

  SvaraRadera
 7. Dahlior har jag inga och det beror på sniglarna, jag tycker nog det finns många fina dahlior. Den lilla myskmadran älskar jag men den tog slut hos mig, ska plantera in den igen. Likaså ormöga. Ska jag prata om nolltolerans gäller det kirskål och buxbom, buxbom passar inte i min trädgård, dessutom luktar den illa.
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Hej Inger!
  Mina dahlior har reducerats år för år. Men jag saknar lite mina vita kaktusdahlior. Har kanske en klump kvar till nästa år... Och så till nästa år, samma elände, var ska de planteras????
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 9. Dahlior är så vackra. Ett år så köpte jag på mig ett antal knölar och trodde att jag skulle komma ihåg att ta hand om dem innan ..vintern.. men det gjorde jag inte. Så nu är mitt Dahlia konto nere på noll igen :(
  Önskar dig en skön helg :)

  SvaraRadera
 10. Jag gillar Dahlior så länge jag slipper ta hand om dem. Det är mannens knölar! Hade det varit mina hade det varit nolltolerans :D

  Ha en din fortsatt helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 11. Jag gillar dahlior, fast har inte så många att de tar över.

  SvaraRadera
 12. Kan bara hålla med dig om dahlior och tillägga att det där med att plocka upp och sätta ner inte är min grej. Du skulle behöva låna mina höns ett par dagar. De älskar myskmadra och gräver till och med upp rötterna och sätter i sig. Har har jag hägnat in runt ett träd för att myskmadran skulle få vara i fred, men sen lärde sig en tupp att hoppa över och resten har tagit efter.
  Önskar fin julavecka!
  /Anette

  SvaraRadera