fredag 12 maj 2017

Vad händer i rabatten

I morgon blommar blodörten, nästa dag har kronbladen fallit, underbart är kort eller hur.Precis så här rörigt är det i mina rabatter. Sedan kommer hostor, aklejor och krollilja. Det är bara hostorna jag planterat.

Tulipa tarda

Krolliljorna vräker sig upp.


Porslinshyacinten sprider sig med frö

 liksom pärlhyacinten.

Bollviva

Mina gamla namnlösa primulor

Favorit i repris, primula Elatior, lundviva

Glöder i kvällssolen och kommer upp år efter år. Längesen jag köpte orange tulpaner och i höstas planterade jag inte en enda tulpan.

 I rabatten har jag också fått en ny kompis eller är det kanske samma som förra sommaren.

Så mysigt att höra hur igelkotten prasslar i löven, men fotad vill hen inte bli, inte framifrån i vart fall.

Det har väl skrivits tillräckligt om den rekordkalla maj månad, jag har inte varit med om kallare. Mina hostor i kruka tog nattfrosten till vissa delar, de hade stått i växthuset och var säkert känsliga. Jag kunde inte tro att det skulle bli frost på min skyddade gård.

Nu vill jag se vad som händer i era rabatter, allt enligt veckans tema i Blommig fredag.

Hejdå!

14 kommentarer:

 1. Fullständigt underbar 'röra'. Mattan av pärlhyacinthen och de gula tardatulpanerna, så vackert att de fått härja fritt. Vet att vissa ogillar lökväxter för de vissnande bladen men jag tänker att de går miste om så mycket härlig vårblomning.

  SvaraRadera
 2. Gullig kompis du har fått i trädgården.Önskar den som var här ett år hade hittat hit igen men den lever väl inte längre.
  Dom små tulpanerna är en av min favoriter.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Den där röran känner jag till. Förstår inte hur jag ska kunna "mylla ner" kogödsel där? Tardatulpanen är så fin, vilken härlig matta du har av den.
  Lycka är en egen igelkott!

  SvaraRadera
 4. Hej Inger!
  Helt underbart hos dig. Nu tror jag att jag fick svaret på min fråga om den okända växten i ett tidigare inlägg. Har flyttat en krollilja för några år sedan, och det är nog den som tittar fram hos mig. Men den har inte blommat sedan flytten. Vilken fin kompis du har, har inte sett igelkottar på många år.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Men så mycket vackert du har och så långt det kommit. Blodörten har bara precis tittat upp ur jorden här. Men så har ju maj så här långt varit lika nyckfull som april. Tulipa tarda hade jag i många år men dom har försvunnit utan att jag liksom märkt det. Måste nog investera i några till nästa år. Dom är ju så fina. Och så trevligt med din kompis. Det var länge sedan jag såg igelkottar nu.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 6. Åh, du har en igelkott! När barnen var små och jag var hemma mycket såg vi ofta igelkotten i trädgården, nu är det längesen.
  Du har så fantastiskt många vackra vårblommor! Det gäller att hinna njuta av den snabba blodörten. Tulipa tarda lyser så fint i rabatten men min blir det färre och färre av, ska se om det hjälper att gräva upp den och dela.
  Ha en fin vårhelg och hoppas på lite värme!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Nu är den tillbaka - våren! Lördag och sol känns helt rätt...
  Härliga bilder du bjuder på och en söt igelkott i rabatten också!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 8. Flott bilde av struttende blodurt! Ja, nei, blomstringen er jo fort overstått. Dekorative blader, da.
  Gjett om jeg ønsker meg en slik hagekompis :)
  God helg!

  SvaraRadera
 9. Vilka otroligt vackra bilder! Den på Blodörten är magisk!!
  Förr hade vi alltid igelkottar i trädgården men nu var det ett par år sedan det var någon här... Saknas mycket :)

  SvaraRadera
 10. Rörigt? I så fall en härlig röra! Och en igelkott mitt i alltihop! Har för mig att din trädgård ligger vid en väg/gata som är trafikerad, hoppas kotten stannar där i röran annars lever den farligt.
  Nu har jag haft kontakt med Krister Cederholm, väntar på förslag och info om vad han har att erbjuda av barrotat så här sent. Håller tummarna!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 11. Det gäller att hinna med allt, mysigt med igelkott.

  SvaraRadera
 12. Vackra bilder. Verkar vara full fart i rabatterna. Så fint med en igelkott. Det har jag tyvärr aldrig sett här hos mig.
  //Helene

  SvaraRadera
 13. Va fint det är hos dig! Vår trädgård är ingen vårträdgård, på försommaren är det frodigt men på våren är det glest med blomning. Tulpanerna ligger (som vanligt) i någon rådjursmage även denna våren.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 14. Men så underbart att ha en liten kotte i trädgården! Här har vi det mesta av naturens innevånare men tyvärr ingen kotte fast platsen borde vara perfekt.

  Ja, blodörten är en perfekt symbol för uttrycket " underbart är kort" men vackra är de som få.

  /Gunilla

  SvaraRadera