lördag 30 maj 2009

Syrenfrossa och första rosenDen här tiden bor jag i en väldoftande blombukett. Våra syrener, en på varje sida om verandan, omfamnar hela vårt hus. På hösten då bladen faller kommer vårt hus fram i ljuset igen. Jag vet inte hur gamla syrenerna är, de fanns här då vi flyttade in. Sen har de fått växa fritt, ibland har höststormen tagit någon stam. I våras sågade vi ner en gammal stam som var på väg att lägga sig över planket. Med andra ord: vildvuxet.På andra våningen till vänster har jag mitt sovrum. Skön utsikt och ljuvlig doft. Syrenerna är uppskattningsvis 7 m höga.


På balkongen

Klockvivan är riktigt näpen och med ett vackert bladverk.


Tulpaner som jag haft i ungefär fem år, var från början trefärgade och mer spektakulära. Jag är glad över alla tulpaner som visar sig.

Ja, det är sibirisk vallmo, frösår sig överallt. Fanns här sen tidigare. Min pappa hade också alltid sibirisk vallmo. Känns därför som att de hör till.En något bättre bild på daggranunkeln.I kväll åkte vi till stugan vid norra Dellen. Såg något rosarött i rosbusken och trodde inte det var sant! Några blommor hade slagit ut, måste vara rekordtidigt, vi är i zon 5. Solen höll precis på att försvinna, rosen har slutit sina kronblad och bilden blev inte den bästa. Rosen är okänd, en hybrid mellan rosa rugosa och rosa majalis, blommar från nu och till hösten, ett första kraftigt flor och senare med färre blommor.

Tror vi har haft varmast i landet i dag i norra Hälsingland. Landskapet är som allra vackrast just nu och varje gång jag lämnar stan förundras jag över hur gudomligt vackert Hälsingland är.

Ha en härlig pingstdag och njut av sommaren!

13 kommentarer:

 1. Härliga bilder. Häftigt med rosen, det är förunderligt hur snabbt ni kommer ifatt oss här nere. Daggranunkeln var ny för mig - jättefin!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Jättefina bilder du bjuder mig på dennna pingsdagsmorgon. Härligt att bli påmind om vad som komma skall. Inga syrener på min breddgrad än så länge. Sibirisk vallmo påminner även mig om mina föräldrar, så den blomman är given även i min trädgård.
  Njut av sommaren du med och ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Åh så vackert du har det, vildvuxet gillar jag. Massa vackra bilder!!! Vallmon är underbar....
  Ha en bra Pingstdag

  SvaraRadera
 4. Vilka syrener, har aldrig sett så höga.
  Våra är från 1930-talet men har klippts ned ett antal gånger.
  Ann.

  SvaraRadera
 5. Hej Inger läste hos Eva att du var orolig för dina agapanthusar. Ge inte upp de överlever säkert verkar inte vara så lätt att ta dö på. Håller själv på att väcka liv i en misshandlad sådan.

  Axel

  SvaraRadera
 6. God morgon Inger!
  Härliga bilder du visar från din trädgård. Syréner är vackra, och här finns också äldre syréner på vår tomt, men tyvärr är det så att jag har smärre astmaproblem, och syréndoft kan ibland påverka... Men jag vill ha kvar våra härliga syrénsnår -jag behöver ju inte in och snusa där...
  Första rosen i vår trädgård, kan fortfarande bli "ThérèseB", som är halvt utslagen -kanske hon vill slå ut under dagen? Hon är vacker även i detta knoppstadiet, tycker jag...
  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 7. Men, en ros redan. Sagolikt! Och så vacker. Och du, syrener! Doften! Man blir ung på nytt! Klockvivan blommar hos mig också. Fint!

  SvaraRadera
 8. Fint med inramningen till huset ser verkligen omfamnande och lummigt och vänligt ut. Lite engelskt övervuxet. Våra syrenknoppar börjar bli stora så om en vecka kanske...

  Trevlig vecka!
  Ingela

  SvaraRadera
 9. Grattis till första rosen - det är alltid litespeciellt, tycker jag. Och så tidigt!
  Syrenerna är imponerande - kan tänka mig att de luktar gott!
  Katarina

  SvaraRadera
 10. WOW...underbart med syrenerna och inramningen - njuter av dina bilder.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 11. Utan syrener - ingen vår. Fina bilder du tagit! /Ruben

  SvaraRadera
 12. Oj, så høye syriner har jeg aldri sett!
  Syriner er forsommerens duftbombe - herlige!
  Og gratulerer med den første rosen - den mest etterlengtede.
  Flott blogg - takk for titten:)

  SvaraRadera
 13. Underbart.

  (vaffö kan inte ALLA kommentera, så man kan lägga direkt länk till bloggen?)

  SvaraRadera