fredag 12 mars 2010

'Amélia'


'Amélia' (från 1800-talet) är en albaros mycket lik 'Celsiana' (från 1700-talet), som tillhör Damascena-Gruppen. Lars-Åke Gustavsson kan inte skilja dem åt, jag har inte försökt, men kallar min 'Amélia' eftersom jag köpt den som en sån och det var den jag ville ha.


'Amélia' gör sig bäst som buske cirka 1,5 m hög, blommorna är stora, halvfyllda eller fyllda, rosa som skiftar till vitt, särskilt vid varmt väder. Har stark doft och blommar rikligt i 3-4 veckor från slutet av juni. Zon 5. Planterad hos mig 2007 invid garageväggen och där får den växa så högt den vill, mellan 'Erinnerung an Brod' och 'Chianti'.

Hejdå!

8 kommentarer:

 1. Hur många fina rosor finns det egentligen?
  Alla är ju fina.
  Måste börja studera ordentligt tror jag.
  Ha en skön
  helg
  Annika

  SvaraRadera
 2. ...och hur många har du...och hur mycket kunskap har du? Jag blir så imponerad. Härligt att du delar med dig ;)

  SvaraRadera
 3. Ännu en jättefin ros. Jag kan inte välja när jag kommer in hos dig för du har ju så otroligt många.

  Ha en riktigt fin helg
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 4. Hej, kikar på din sida för första gången. Förundras över hur fina bilder du har, så stora och skarpa och ändå inte svårladdade. Och jag blir så glad för flera av din a rosor kommer även jag att ha i vår...//Maya

  SvaraRadera
 5. Åhh, vad jag längtar när jag ser dina härliga rosor.
  Idag lyser solen från en väldigt blå himmel, det droppar och jag såg i tidningen att någon hittat tussilago några mil härifrån.
  En härlig dag och helg önskar jag dig.

  SvaraRadera
 6. Här hos dig kan man verkligen frossa i rosor! Din Amélia ser väldigt trevlig ut, jag gillar när blommorna på samma buske har lite olika nyanser.

  Snart är det dags att börja gå runt och inspektera rosor och annat efter vintern, men än så länge ligger snön så djup så man tar sig inte fram. Men den sjunker ihop lite mer för varje dag.

  SvaraRadera
 7. Vackert namn på underbar ros!

  SvaraRadera
 8. Åhh..ännu en ljuvlig ros! Tidigare har jag trott att rosor inte är härdiga hos mig med har utökat med några år efter år och inser att det finns faktiskt sorter som platsar även hos mig :)
  Men...om haren slipper till, så ger han rosbuskarna en ordentlig beskärning och det är jag inte särskilt glad över!!
  Kram / Bea

  SvaraRadera