torsdag 4 mars 2010

'Président de Sèze'
Lite olika ljusförhållanden ger olika färger, svårt att säga vilken som bäst överensstämmer med verkligheten. Sanningen är också den att färgen på gallicarosor skiftar väldigt under blommans utveckling.

'Président de Sèze' är en gallicaros från 1828. Blommorna är tätt fyllda och upp till 10 cm i diameter, i en färg som, enligt Lars-Åke Gustavsson, skiftar från magenta, mörkt anilinröd och purpurröd till ljust lila och lilarosa. Stämmer väl rätt bra med mina bilder. Har stark doft. Blommar hos mig från början av juli i 3-4 veckor. Zon 6. Fryser aldrig och växer bra. Jag planterade rosen 1995, den är problemfri och jag fascineras av färgen på blommorna. Placerad tillsammans med 'Adèle Prévost' och 'Officinalis'. Blir cirka 1,2 m hög hos mig.

Min ambition är att ge en beskrivning till alla rosorna i höger spalt, så att man kan klicka på bilden och få information.

I kväll blev jag uppringd av en gammal roskompis som jag inte pratat med på länge. Blev glad för jag tänkte på henne häromdagen. Så många vänner jag har fått genom mitt rosintresse.

En dag kvar på arbetsveckan. Hoppas ni får en skön och avkopplande helg. Jag borde göra något åt mina pelargoner, får se vad som hinns med, i morron kommer två barnbarn som är viktigare än alla pelargoner i världen.

Hejdå!

11 kommentarer:

 1. ...Jag borde också göra något med pelargonerna, skulle ju vara synd om de dog nu när jag lyckats hålla dem vid liv hela vintern ;) men det får bli efter helgen för vi ska fira mannens 50-årsdag ;)

  SvaraRadera
 2. Vilken kanon idé att berätta lite om var och en av alla de vackra rosor du visar oss. Ser att du börjat med Adélen och Aichan, jättebra:)
  Jag vet ju att du har så mycket kunskap och dessutom har du förmågan att dela med dig av den på ett mycket trevligt sätt och inspirerande sätt!
  Pelargonerna klarar sig säkert. Njut av dina barn-barn och må så gott!

  SvaraRadera
 3. Ännu en vacker ros! Bra jobbat i högerspalten! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Ja, den käre presidenten är FIN! Vad säger du, är han synonym med Jenny Duval? Jag har båda och tycker inte att det är samma ros.

  SvaraRadera
 5. Då blir ju din sida ett riktigt rosbibliotek. Och tänk du, när vi kan se och dofta dem live! Ha det så skönt!

  SvaraRadera
 6. Det kliar i rosfingrarna...längtar.
  Marsnaren går hårt åt rosorna trots täckning.
  De rotäkta fixar läget som vanligt.
  Kram/Ann.

  SvaraRadera
 7. Vilken fin rosblog jag hittade här! Härliga bilder!
  Hoppas det är OK att jag länkar till dig på min bloglista!
  Ha en trevlig helg / Margot

  SvaraRadera
 8. Hmm, imorgon kommer 2 av mina barnbarn, "mormor, så bra att vi kommer till dig på lördag för då slipper ni längta efter oss", skönt att de känner sig älskade.
  Hoppas att ni hade en trevlig dag.
  Jättebra förslag att du skall ge information om rosorna, det kommer nog att bli ett antal här, du är en sann inspiratör.
  Ha en trevlig helg.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Kikar in och önskar trevlig helg!

  Kram Gunilla i Singapore

  SvaraRadera
 10. Vacker ros och den påminner lite om min namnlösa sort, men knappast är det samma, det finns ju sååå många! Vi får se om den klarar sig från harens vassa tänder i vinter, den ligger djupt under snön i varje fall och riskoja överst!?
  Trevlig kväll1 /Bea

  SvaraRadera
 11. Hej Inger!
  En bild på min okända ros kommer i mitt nästa inlägg!
  En liten förklaring varför den inte har något namn. Köpte den i god tro att det var en Apotekarros, att etiketten stämde överens med innehållet, men se där, den var rosa dubbel i stället för röd enkel blommig!!!
  Vem vet, kanske du kan ge mig svaret på gåtan!!
  Nu kallar jobbet om ett par timmar, så det får lov att bli en annan dag!
  Kram / Bea

  SvaraRadera