Känner du 'Agatha' och 'Minette? Två av Sveriges äldre kulturrosor som är allra vanligast.
Då Rosuppropet har sina Kom och visa dagar får vi se många av dessa två damer. Rosor som har spridits med rotskott och vårdats i generationer vid gårdar och torp runt om i landet.
'Agatha', zon 6, tillhör Francofurtana-Gruppen och har funnits i kultur sedan 1810-talet.
'Minette', zon 7, tillhör Alba-Gruppen, började saluföras 1819 i Frankrike av rosföräldaren Vibert.
Lördag 17 juli kl 10-14 kommer Rosornas antikrunda till hembygdsgården i Edsbyn. Jag och 4 av mina rosinventerarkollegor kommer att efter bästa förmåga identifiera kulturrosor som har en känd odlingshistoria på minst 50 år. Sista chansen denna sommar att lämna in sina okända rosor, Rosuppropet avslutas 2010. Rosinventerare finns i hela landet, har du en gammal okänd ros, kontakta gärna någon av dem. Eller, kanske ses vi i Edsbyn:)
Så vackra rosor! Jag är imponerad av dina roskunskaper! Trevligt att kunna få sina ev okända rosor identifierade! Lycka till imorgon, hoppas det kommer många som vill ha roshjälp!
SvaraRaderaHa det gott!
Kram Margot
Vilken fantastisk insats ni gör för rosor!Har någon trädgårdstidning uppmärksammat er? Det borde de!
SvaraRaderaFlotte roser begge to!
SvaraRaderaNatti Inger!
SvaraRaderaSöndagen blev roseri-ig, då vi besökte både Ingvar&Ingela på Raskarums Plantskola och Else på Roskraft, och jo, ngn ros fick vi visst med oss hem också.
Mossrosor är trevliga rosor, då även annat en blomman doftar gott, men det finns ju även andra rosor med doftande blad och andra delar -det märker man inte minst när man håller på att ta sticklingar.
Här i Skånska Rosensällskapet är det bl a Ulrika, som tagit fram Balsgårdsrosorna, som sitter och POMgruppen. Ett enastående arbete, då jag tycker att desto fler rosor man ser, desto svårare blir det att känna igen vissa sorter...
Det som också är kul med POM är att det ofta kring dessa "okända" rosor finns historier om människorna som tagit hand om rosorna eller där rosen växt.Man har döpt om dem till t ex "Dassarosen" "Almas Ros", "Ola fiskares Ros" mfl namn.
Ha det gott så länge!
hälsn
AnnA
Hej Inger!
SvaraRaderaTack för alla dina hälsningar.
Vilket arbete ni gör och vilken tur att det finns folk som brinner för att inventera bland rosorna.
Har en ros som jag inte vet vad det är.
Kanske kan skicka en bild till dig sen till hösten.
Ha det gott bland rosorna
Annika
Rosorna har sin högtidsstund i julihettan, undrar om jag kan flytta en blommande ros eller om man måste vänta till hösten. Det är en Austinros, Abraham ....
SvaraRaderaHej vännen!
SvaraRaderaDu är som en uppslagsbok när det gäller rosor, vilken kunskap du besitter!
Måste fråga dig nu när jag kommer på en sak, hur vet man att en ros drabbats av den s k rosrosten?
Min okända ros har så konstiga blad, lite bruna fläckar och ser torra ut!?
Förresten är de flesta av rosorna klena och ynkliga efter senaste vinter!!
Du var väldigt uppmärksam på riddarsporrarnas stöd, för visst var det en tunnel gjord av armeringsnät och fungerar perfekt!! Innan var det en mindre plåga med dessa långa blommor som svajade åt alla håll efter första åskregnet!!
Ha en bra dag1
Kram / Bea
Det är så härligt att (nästan) alltid mötas av vackra rosor i dina inlägg. Och spalten till höger har man ju alltid. Ska spana riktigt noga hos dig när jag ska välja rosor till min nya rosrabatt i höst.
SvaraRaderaAllt gott och lycka till med uppropet,
Eva