söndag 14 november 2010

11 rosor man inte kan misslyckas med

Rosa spinosissima 'Aïcha'
om du klickar på namnen får du veta mera om rosorna!

Rosa moyesii 'Nevada'


Rosa damascena 'Mme Hardy'

Rosa centifolia 'La Noblesse'

Rosa alba 'Chloris'

Rosa gallica 'Officinalis'

Rosa gallica 'Adèle Prévost'


Rosa gallica 'Tuscany Superb'


Rosa gallica 'Président de Sèze'

Rosa portlandica 'Duchesse de Rohan'


Rosa francofurtana 'Frankfurt'


Om du klickar på namnet kommer information om de olika rosorna upp. Annika gav mig idén att göra en lista på lättodlade rosor. Jag hade tänkt 10, men kunde inte välja bort någon av de 11. Jag har odlat dem i 7-17 år, alla finns i handeln. Jag kommer att skriva lite om mina erfarenheter av alla rosorna i högerspalten. Min trädgård har zon 4.

Vilka rosor är lättodlade hos dig? Jag vill gärna höra...

20 kommentarer:

 1. Hvor er det en god idè med en liste med letdyrkede roser og specielt for en nybegynder udi rosendyrkningen som jeg. Din liste vil helt sikkert blive taget frem, når min have engang kommer så langt at der skal plantes roser. Tak for informationerne :-)

  SvaraRadera
 2. Underbart! Nu ska jag skriva ut din lista, ha den på sängbordet och läsa, drömma och planera rosenrabatten min.......
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Det blir kanske ett lagom och lätthanterligt roslexikon här med tiden....är det ju redan faktiskt ;)
  Ha en bra vecka ;)

  SvaraRadera
 4. Ljuvliga rosor! Så bra du har länkat information om rosorna - här kan man njuta rejält!

  SvaraRadera
 5. Tack och tack Inger!
  Dessa skall beställas när jag läst vilka egenskaper de mer har.
  Hos mig är Valdemar, Mozart och honungsros det ända som jag lyckas med hittills.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Tack Inger för den kunskap du förmedlar.
  Jag älskar verkligen Aicha men i år fick den inga blommor för den for så illa av förra vintern. Nu hoppas jag så på min Helena, tipset av dig.
  Önskar dig en fin dag.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hej Inger!
  Åh, vilka läckra bilder på dina godingar, och en del av godingarna finns även hos mig...Det där med lättodlat är ju också relaterat till zonen - hm, jag skulle kanske göra en lista på lättodlat i min zon?...Jag ska strax ut och gräva och fundera på saken.
  Ha en bra dag&en skön vecka och tack för alla goa' kommentarer - jag läser allt , men hinner inte alltid med att svara...
  Ha det!
  Kram!
  AnnA

  SvaraRadera
 8. Det var många godingar och inte en enda av dem har jag! Det är ju det där med utrymmet...nu önskar jag verkligen att jag hade mera plats!!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vilket suveränt initiativ! Tack för att du delar med dig av all denna kunskap och erfarenhet! Är så glad att din blogg finns!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Vilken fantastisk idé,nu börjar det bli sen kväll hos mig, så jag får ta mig en lässtund i morgon bitti :)

  Polkagrisar är verkligen lite nostalgi och dessutom var dom på bilden svensk-tillverkade :)
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 11. Oh... vad bra! Var brukar du köpa dina rosor? Törs inte ens nämna vilka som är lättodlade hos mig.... Jag har knappt några rosor alls.... Köpte dock några till i år...

  Aha... ni brukar också var i Björnrike..... ja visst är det ett mysigt ställe..... Gillar att backarna är ganska breda och långa och att det inte är särskilt mycket trängsel eller långa liftköer...... Ja, det är verkligen lyx att ha ett eget hus här... Innan vi byggde hyrde vi också jämt.... Tror jag bott i allt som går att hyra :-)

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 12. Vilken bra lista! Här hos mig verkar faktiskt de flesta rosor trivas, men jag har oftast försökt välja friska och motståndskraftiga sorter. De växer nästan lite för bra, så det blir trångt! Jag har två sorters honungsrosor, Rose de Recht, Constance Spry, Chevy Chase, Maiden´s Blush, Rosa Mulligani, Stanwell Perpetual, vad jag kan komma på så här på rak arm. Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 13. Hej Inger!
  Har något till dig.
  Kram

  SvaraRadera
 14. For en flott liste :) Her er det sone 2-3 og ganske mildt klima. Mine beste roser er så langt en del albasorter, med celestial og dronningen av Danmark som favoritter. Ellers er mange av Ausin sine sorter lettdyrkede og favoritter i hagen.

  Ha en fin kveld. Hilsen Margrethe

  SvaraRadera
 15. Tack för fina tips , klarar dom sig i din zon , borde det gå bra här oxå!
  Jag har antecknat i trädgårdsboken...
  Ps Jag ser fram emot Englandsresan.
  Mai Elisabet

  SvaraRadera
 16. Takk for mange gode tips ja, eg vil studere nærmere dei sortane som er nye for meg. Hos oss er "Charles de Mills" Gallica før 1700, ein av dei største favorittane. "Aimable Amie" Pl.gr.: Gallika 1800 er ein. Dei er friske og sterke.
  Ha ein fin kveld.

  SvaraRadera
 17. bellissime non ho parole....Un saluto Ornella

  SvaraRadera
 18. Så fint med en liste over lettdyrkede roser! Jeg¨har akkurat tatt fatt i hagen min "på nytt" etter noen år med bare vedlikehold. Da er det fint å finne gode tips på ulike blogger! Og med egen blogg må jeg jo ta et tak så jeg har noe å blogge om! :-)
  Ha en fin dag, hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 19. Aicha är så vacker i sin citrongula klädsel. Jag har en på två år...blommade härligt förra året men ingenting i år.

  Hos mig funkar bland annat William Buffyn, New Dawn och Courtyard Rambler. Fick för mig att testa två Flammentanz i år. Har en tanke om att de ska klättra på ena sidan av husets framsida. Vad tror du om det här i zon 5-6?

  Mvh, Lotta

  SvaraRadera