måndag 1 november 2010

Ingen rossommar

'Aïcha'

Idag är det första november och jag tittar tillbaka på sommaren. Kan konstatera att det inte var nån rossommar i år. Flera rosor blommade inte alls pga att de efter vintern var helt nerfrusna i kombination med att de blommar på fjolårsskotten. Måtte denna vinter bli lite snällare. Nu har alla rosor växt upp igen och jag hoppas på nästa sommar.

Kaffesump och bananskal innehåller många nyttigheter för rosor och åker vanligtvis ner i komposten. Nu provar jag att ge rosorna detta godis direkt, efter tips från bloggvänner. En del får kaffe och andra banan, får se om det möjligen kan ha någon liten inverkan på chloros, som några av mina rosor har. Till våren ska jag lägga ut ett lager av kompost under rosorna med rost, svampsporerna övervintrar ju i marken.

Rosuppropet fortsätter i fem år till medan insamlingen av okända rosor är avslutad. Kommer att bli återträff 2011 och annat trevligt innan projektet avslutas helt och fullt. Och glad är jag:)

Ha en bra vecka och njut av rofyllda november, hejdå!

11 kommentarer:

 1. Vinterna var tuff, men en del rosor blommade flitigt ändå.

  SvaraRadera
 2. Vad spännande och se hur dina rosor gillar det "godiset", banan och kaffesump. Håller tummarna för att det funkar.
  Vilken otroligt vacker gul ros du fotat !
  Är glad jag hittat din blogg.
  Ha en braig vecka!
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 3. Visst har det varit sparsamt med blomningen lite här och där bland rosorna i sommar och jag hoppas också att vi får en lite snällare vinter i år! Trevligt att rosuppropet fortsätter!
  Ha en fin vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Mina rosor har blommat mer än någonsin i år! Däremot har de fått ovanligt mycket mjöldagg, rosrost och svartfläcksjuka, misstänker att det beror på den kalla våren och den supertorra sommaren här, vad tror du? Trevlig kväll! /Kram, Katarina

  SvaraRadera
 5. ja just rofyllt känns det, cyklade hem från byn i mörkret i kväll, tyst, mörkt, dimmigt och vindstilla. Har inte så många rosor, men den av dem som brukar blomma mycket var inte sig själv i år, här var våren väldigt kall.
  kram Sophia

  SvaraRadera
 6. Wow, vilken härlig motljusbild!! Mera bananer till rosorna!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Väldigt vacker bild!
  Året blev ett hyfsat rosår hos oss, men jag förlorade ett par, tre plantor under vintern. Tror jag. Har grävt upp två av dem och plbaterat dem på nya ställen - kanske sker det ett mirakel...

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas också på en bättre vinter. Min aicha blommade inte alls i år men så for den illa av vintern.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vi får verkligen hoppas på en humanare vinter än den förra, två år brukar väl sällan bli likadana heller.
  I morgon skall jag göra mina sista granris-kojor för de känsliga växterna och sedan jag bara hoppas på att vädergudarnas mildhet.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 10. Ja inte var det roligt att så många rosor frös ner i vinter.... Intressant det där med kaffesump och bananskal. Det ska jag lägga på minnet!

  Ha det bra!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Ingen repris av förra vintern, tack!!!
  Kaffesump och bananskal....undrar om det kanske är nått jag borde satsa på till rosenhäcken som komma skall:))
  Trist med regnvädret, hoppas det blir lite finare höstväder till helgen.
  Må så gott!

  SvaraRadera