måndag 28 mars 2011

'William Lobb''William Lobb' är en av de största mossrosorna och kan användas som en låg klätterros. Vissa somrar har den varit en av mina favoritrosor. Jag gillar färgen på blommorna jättemycket och särskilt att den skiftar så ofantligt. Gillar också att den matchar klematisen 'Voluceau' så fantastiskt bra, vilket snyggt par. Planterade 'William Lobb' 1996 och klematisen något senare.

'William Lobb' tillhör Centifolia Muscosa-Gruppen och förädlades av Laffay i Frankrike 1855. Mossan, som ju egentligen inte är någon mossa utan glandelhår som genom mutation förvandlats och blivit förstorade, täcker foderblad och blomskaft. Mossan luktar kåda. Blommorna är stora och har stark doft, färg: purpurröd till karminröd som övergår till blåaktigt violett och lavendelgrått. Engångsblommande, ca 2 m hög, härdig i zon 5. Vill du ha en bra mossros, satsa på 'William Lobb'!

Hejdå!

10 kommentarer:

 1. William Lobb låter och ser ut som en trevlig herre!
  Trädgårdsmässan var kul ,men Inger den var finare förra året, väldigt lite spännande montrar, men mycket kul små saker och förstås kul med alla människor man känner. kram Sophia

  SvaraRadera
 2. Mycket vackert par....har en mossros, en 'Salet' men det kan ju bli fler.

  SvaraRadera
 3. Så spännande det ser ut med mossan....
  Det finns ingamossrosor hos mig...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 4. Vilken fin ros du presenterar och vet du, jag trodde att knopparna hade löss..fniss..
  Ja, så lite vet jag om rosor och vad jag kan komma ihåg har jag aldrig sett en mossros och nu blir jag nyfiken och skall definitiv hålla ögonen öppna på en mossros när säsongen inleds.
  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 5. Vilka skönheter! Hur har det gått med dina rosor denna stränga vinter? Hos mig ser jag dem inte än, bara New Dawn där några grenar har förfrusit...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar färg den rosen har, kanske något att satsa på istället för någon av de klena klätterrosorna. Jag såg idag att åtminstone några av mina klättrare måste klippas ner igen, alldeles svarta grenar. Frågan är om det är värt att satsa på en klätterros som måste klippas ner två år i rad, kanske bättre att byta ut till någon härdigare ros. Jag hoppas fortfarande att det inte blir lika illa med rosorna som förra året.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vad fin!!! Mossrosor är riktigt speciella... tycker verkligen om utseendet med de mossiga knopparna. På min 'korta' hihi lista, finns införskaffandet av en mossros. Tack för tipset!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Den där har jag faktiskt gått och funderat på - nu får det nog bli en sådan efter din fina presentation!

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 9. Ett riktigt fint par! Roligt att matcha växter, i färg eller form.
  Ha det riktigt bra! /Katarina

  SvaraRadera
 10. William Lobb, en sån härlig ros , spännande färger, ännu ett rostips till min lista från dig. nu doftar det ändå vår ute, fastän vi har massor av snö
  Ha det bra
  M Elisabet

  SvaraRadera