tisdag 3 juli 2012

Rosor och elände = rosrost, rosenstrit

 Jag hade gett upp, mina gamla albor som haft rosrost senaste åren skulle bort (enligt rosexpertis är gamla albor mer mottagliga för rosrost), men inte kunde jag gräva upp 'Blanche de Belgique', den såg ju faktiskt ganska fin ut nu med mycket knopp och inte hade den så mycket rost heller

men att gräva upp 'Maxima' var inte svårt

angripen av både rost och rosenstrit

rosrost blir senare svart och bladen faller av, behandlas tidigt med en blandning av 1 flaska Atamon, 5 l vatten, 2 dosmått Kumulus, lite diskmedel/såpa, beskär till 1 dm och dränk rosen, jag har inte beskurit så hårt och i år enbart behandlat med avkok på åkerfräken


rosenstrit
på undersidan syns stritarna, spruta tidigt när de första symtomen syns, särskilt på undersidan, med pyretrumpreparat, det har jag inte gjort, brukar inte ha mycket rosenstrit men i år så...

'Nevada' gör mig inte besviken även om bladen visar på en typ av brist som jag inte kommer underfund om
Ikväll har jag klippt bort blommor på aklejorna i hopp om en andra blomning samt grävt upp en mängd aklejrutor

och vad heter nu denna?

'Maxima' ersattes med 'Geschwinds Nordlandrose' som inhandlades på Hallborosens resa, tyvärr var både 'Wild Edric' och 'Morden Centennial' slut så det fick bli en 'Open Arms' istället. Och så blev det två hostor, 'Just June' och 'Brim Cup' och ett silverax 'Brunette'.

Mycket nu, först firandet av Rosens Dag 8 juli med bl a trädgårdsvisning hos mig, 40 anmälda!

Hejdå!

12 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilket bra inlägg!! Nu skall jag granska mina rosor redan i morgon!
  Hoppas du får bukt med angreppen.
  Är det månne kantnepeta i bild.
  Ha det gott /bea

  SvaraRadera
 2. Suck, jag har också både rost och rosenstrit på mina New Dawn. Jag har funderat på att gräva upp dem, men samtidigt gillar jag dem ju så mycket... Vill inte ha nåt annat runt min uteplats. Rosor är svårt tycker jag! Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. I år är det körigt med alla sjukdomar:). Men jag blundar för dem så gott det går och sprutar för glatta livet. Nästa vår ska jag börja spruta tidigare och i höst städa bort alla skadade blad.
  Vad vacker din Nevada är, min vill inte alls...
  Vad roligt med trädgårdsvandring!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Så snygg den är Nevada,tråkigt med ohyra på växterna! Ska bli så spännande att komma hem imorgon och se vad som blommar.

  Syns på söndag/Kram

  SvaraRadera
 5. Rosenstrit har jag också sett på rosorna. Skall köpa det preparat du skriver om. Svindyrt, antar jag. (Det är ju det mesta som har med trädgård att göra). Lycka till med visningen!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Trist, räcker det inte bara att beskära det ankripna...

  SvaraRadera
 7. I år tycker jag mina rosor ser fina ut - än så länge - men jag har löss på dem som jag behandlar med såpvatten och det brukar gå bra.
  Aklejorna har jag också klippt ner, de vill gärna bli många nästa år annars, och så är det ju roligt om det blir en andra blomning i år.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. I år är mina rosor också angripna av både rosenstrit och rosrost. (Förutom rugosorna, förstås - de verkar klara det mesta). Undrar varför det har blivit så här just i år..?

  SvaraRadera
 9. Så mycket elände....inte kul att behöva gräva upp sina rosor antar jag.
  så kul med trädgårdsvisning.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Jag har också problem med både rosenstrit och rosrost, men jag har varit lite slö med att göra något åt det utan klipper bort alla blad som är fula!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Det verkar vara mycket ohyra i år, på allt! Inte ens äppelträden ser ok ut.

  Din blåa blomma heter Nepeta subsessilis. Skuggnepeta. Blir ca 120-150cm hög. Fröar mycket! Superfin och blommar i stort sett hela säsongen. Om du låter den fröa kanske du får en variant med rosalila blommor oxå.

  /Lillianna

  SvaraRadera
 12. Tack för anti-rost-recept, det ska jag försöka komma ihåg till nästa år! Min gamla, rejält stora och oerhört blomrika Flammentanz blir allt rostigare för varje år, men jag vill verkligen inte göra mig av med den.
  Lycka till med trädgårdsvisning!

  SvaraRadera