torsdag 26 oktober 2017

Förändring

 Juni 2015, Sävstaholm äppelträd och i kronan en alpklematis. Myskmadran blommar.

April 2016, hua vill helst inte se men äppelträdet hade blivit för stort och kapades.
 
Juli 2016, det börjar ta sig, 'Russeliana' växer och alpklematisen likaså.
 
Maj 2017, vår igen och trädstammarna är fula och kala. Myskmadran är ännu låg och fin före blomning.

Juli 2017, så här ska det se ut i min trädgård! Och grannen har målat sitt hus vitt och fräscht.

Oktober 2017, en annan färgskala men fortfarande frodigt trots att jag rensat bort en del.

Samma plats, i stort sett samma växter ändå är det stora förändringar över säsongerna. Och inte minst pga att äppelträdet sågades ner. I rabatten bakom äppelträdet har silverax och vidjehortensia fått ljus och växt och blommat som bara den. Jag har haft som målsättning att kunna gå runt äppelträdet, därför har det varit nödvändigt att röja upp då och då. Men här behövs en förändring på sikt, myskmadran tar för mycket plats och lägger sig över skiffergången, osv.

Veckans tema i Blommig fredag är Förändring, och förändringar sker ju hela tiden i en trädgård. Både pga naturens gång och pga att jag själv ändrar mig och ser nya utmaningar i växtval, formgivning, färger ja allt. Därför är det så himla kul med trädgård. Titta in hos Hélena på Bland rosor och bladlöss!

Hejdå! 

11 kommentarer:

 1. Där i hörnet har känns det så mycket större än när jag såg det. Det var bra som det var, men bra på ett annat vis nu. I vintervilan väcks många idéer till förändring. Många kommer aldrig att förverkligas och lika bra är nog det. Andra snurrar runt i tankarna flera varv, förändras ytterligare och blir ofta verkliga när det väl går att sätta spaden i jorden igen.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Hej Inger!
  Det blir stor skillnad när ett träd blir klippt. Vårt krikonträd hade blivit för stort, vi borde ha klippt det lite varje år. Ditt äppelträd är fint med både ros och klematis, som klättrar upp.
  Ha en trevlig helg / Kram Marika

  SvaraRadera
 3. Så bra det blev. Antar att du hade en bild i huvudet av hur det skulle bli och jag gissar att det blev minst så fint som du tänkte. Träd växer ju och till slut måste man ta ett beslut. Vi ska ta ner 2 träd i höst som i och för sig är friska, men liksom ditt träd är de alldeles förstora för sina växtplatser.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Synd med det gamle epletreet, men det bodde vel for trangt. Ble jo veldig flott med Russeliana etc.
  God helg!

  SvaraRadera
 5. Förändring blev det när du tog ner trädet och växtkraft finns det på platsen! Jag tycker det är fantastiskt att det finns så mycket frodighet i den lilla vrån. Och så är jag avundsjuk på din myskmadra!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Fantastisk rabatt du har där, i juli är den magisk. Kul när man lyckas så bra.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Instämmer helhjärtat, "så himla kul med trädgård"! Älskar bilden från juli i år! Och även jag är impad av din myskmadra. Min (ny för i år) kan inte riktigt bestämma sig för om den trivs. Står rätt skuggigt under trollhasseln men jag vet inte riktigt hur jag ska gulla med den. Några tips?
  Trevlig helg! Laila

  SvaraRadera
 8. Det var spännande att få följa med på förändringsresan. Det är ju som du så riktigt skriver ständiga förändringar även när inte vi är där och petar. Och tack för påminnelsen... jag skulle sätta spaden i myskmadran igår. Hugga den i kanten så den inte hoppar till nästa öppna bädd :)

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Frodigt och vackert! Ovh jag håller med om att bilden från juli är som en dröm! Och tänk att grannar kan vara så snälla att fixa till bakgrunden så brea ;)

  Ha en skön söndag!

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. Oj vad det kan förändras man märker inte allt förän man har bilder på det. Myskmadran är så fin när den blommar men den växer ju över allt. det enda jag märkt är att den inte tar död på växter under. Ellar har jag bara haft tur.
  Ha nu en bra vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 11. Vilken förändring! Det blev världigt fint! Kan tänka mig att alla rosorna tog fart!

  SvaraRadera