onsdag 9 maj 2018

Vad är en stugros

Idag har jag beskurit 'Empress Joséphine' som täcker hela framsidan av växthuset, syns såklart bättre när bladen kommit. Delvis hade den rasat och låg länge täckt av ett mycket tungt snöberg, klarade sig utmärkt. En bra ros. Kvällsbild, solen på väg ner.

Men Forsythian lyser, har minskat ner omfånget på busken, hade mera plats innan växthuset kom till.

Tulipa tarda lyser ikapp med solen, sprider sig även till andra rabatter, har jag ingenting emot.

De här tulpanerna ökar också i antal, gillas.

Till höger om fönstret växer 'Geschwinds Nordlandrose'. Fryser aldrig tillbaka, blir större för varje år. Härligt.

Större blir också min enda aurikel. Övervintrar i krukan i det ouppvärmda växthuset och den här vintern har det varit -20 grader flera veckor i sträck.

Ja vad menar jag nu med stugros, ett begrepp jag hittade på härom dagen då jag grävde upp 7 st rosbuskar som jag ska plantera vid stugan. På stugtomten vill jag bara ha rosor som är härdiga och lättskötta, helt enkelt problemfria. Där är inte lika gynnsamt klimat som i min stadsträdgård. Om jag bara ska ge ett råd om rosor så är mitt bästa att välja engångsblommande rosor. De blommar mycket rikligare, har inga krav på särskilt bra jord och behöver inte gödslas, åtminstone inte efter de har nått sin fulla storlek. Vilka rosor får nu bli stugrosor, jo 'Tuscany Superb', 'Wild Edric', 'Shropshire Lass', 'Bardou Job', tre POM rosor: gallican 'Ullas ros', bild i min header, violett mossros och rosa mossros.

Lätt att jobba i trädgården i det vackra sommarvädret, har hunnit mycket senaste dagarna och en ny kompostbehållare är på plats, glömde fota haha. Våren blev extremt kort i år för nu är det väl ändå försommar.


Jag länkar till Trädgårdsfägring!

Hejdå!

7 kommentarer:

 1. Roser får jeg bare ikke til. Vi har ikke hatt snø i vinter, dyp tele, og så stekende sol..Eller bare det at jeg ikke får det til, til tross for stadig nye forsøk.
  Bra at du har funnet ut hvilke roser som trives hos deg:-)
  Nyt varmen/Eirin

  SvaraRadera
 2. Så vackert med rosor framför ditt växthus och det är också väldigt härligt. Vilket jobb att gräva upp så många rosor, men väl värt besväret.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Åhh vilken idyll! Kommer att bli fint med alla rosor där sen...bra med tips på lättskötta rosor också, det tackar jag för :)
  Ha en skön helgdag nu!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Hej Inger!
  Dina tulpaner har kommit långt, här har bara några slagit ut. Ditt växthus ser mysigt ut. Jag har inte många rosor, men det blev några nya förra året, och de har klarat vintern.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 5. Hello Inger,
  It's lovely to see your spring garden!! I hope your roses did survive the very cold winter you've had.
  Rosehugs Marijke

  SvaraRadera
 6. Va härligt med alla tulpanerna som sprider sig! Tänker att din trädgård måste vara gynnsam för rosor, det ser ut till att den är bra skyddad med plank och husväggar runt om. Vi har en rosrabatt i vår trädgård, mot gästhusets södervägg där de är skyddade från kalla vindar från havet. Jag kan inte mycket om rosor och är nog inte så bra på att sköta om dem som man ska, men alla utom en överlevde vintern och det är jag glad för :-)
  Trevlig helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att se vårbilder från dej. Vintern har varit lång och besvärlig för er. Varmt i Sverige har jag förstått.
  Ha en skön weekend!

  SvaraRadera