måndag 29 oktober 2018

Från höst till vinter

'Geschwinds Nordlandrose' har växt sig jättestor, klippte den i våras och på sensommaren. Till vänster 'Rhapsody in Blue' ca 1,7 m, har knoppar som kylan nu har tagit.

Till stugan åker vi varje helg och det känns som att åka på semester. Lugn och ro och avkoppling i naturen. Och mina kära pelargoner i fönstren. 'Big Easy Pink', 'Tango deep Rose with Eye', 'Elsas konditori'

'Vancouver Centennial'

Vit 'Mårbacka', 'Graffiti Fire', 'Orange Appeal'
 Men så kom snön i helgen och la sig på blommande myskmalva. Lite väl tidigt.

Ringblommorna fryser, jag också.

Mossrosen 'Salet' var i somras förtorkad med bruna blad och varken knoppar eller blommor. Nu kom blomningen alldeles för sent, men är glad att den klarade torkan som alla andra rosor trots ingen vattning.

Ja vad gör jag i trädgården inför vintern. Inte mycket. Plockar undan allt som behöver skyddas från snö och kyla. Räfsar löv från gräsmatta och gångar till rabatterna. Tänker lite grann på vad jag behöver göra i början av nästa säsong, skriver ner i min anteckningsbok för vintern är lång och minnet inte på topp. Får nya idéer som piggar upp. Är inte klar med allt inför vintern än men alla löv har inte fallit och nu ska det bli mildare igen. Mitt bästa tips är nog just att anteckna vad som behöver åtgärdas efter vintern.

Visst känner du till trädgårdsbloggarnas samlingsplats Trädgårdsfägring.

Hejdå!


7 kommentarer:

 1. Mmmm.. fönstret med pelargonerna ger mig den där känslan du beskriver av att komma till stugan. Det liksom symboliserar en annan värld på något sätt. Dessutom är de ju väldigt vackra sorter och namnet 'Elsas Café' fick mig att dra upp mungiporna så här på morronkvisten.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Inger!

  Oj, har ni fått snö! Jag vet egentligen inte varför men den första snön känns alltid så dramatisk för mig när den kommer. Lite fånigt för om det är något som är säkert varje år är att snön kommer varje år.

  Dina pelargoner är förtjusande och precis så föreställer jag mig att pelargoner skall placeras, i fönstret i stugan på landet.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Så fina pelargoner du har! Och de ser faktiskt mysigt ut med snön som kommit. Jag känner också igen mig. Innan vi blev pensionärer åkte vi till sommarhuset vid kusten nästan varje helg. Nu bor vi där. Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 4. Så härligt att åka till stugan varje helg, ombyte gör gott. Denna helgen var den första sen i våras som jag inte åkte till vår stuga, det känns konstigt men det är mycket som ska göras här hemma inför vintern. Plockade in de sista rosorna just innan snön kom så vi kunde njuta av rosdoft. Ja, så kom snö och kyla .... men nu är det mildare igen och det är jag tacksam för.
  Du har så vackert i dina stugfönster, de är en njutning att betrakta dina bilder!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Åh vad underbart med så vackra blommande pellisar i fönstren. Praktexemplar!
  Ha det gott ♥

  SvaraRadera
 6. Hej Inger!
  Vilken kontrast det blev med ringblommor och malva i snön. Dina pelargoner är så fina, det märks att du har gröna fingrar. Försöker övervintra mina, får hoppas att det lyckas. Hos mig blommade rosorna bara en kort stund och redan i juli var det över. Ha det fint /Kram Marika

  SvaraRadera
 7. Har ni snö redan? Oj,oj!
  Gillar alla din vackra pelagoner, min favorit.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera