torsdag 13 augusti 2009

Ännu mera klematis
Storblommiga 'Voluceau' har blommat länge nu. Den växer tillsammans med mossrosen 'William Lobb'. En kort tid blommar de samtidigt och färgerna går ton i ton. Mina klematis växer inte på spaljé mot vägg. De har hemmagjorda stöd av trä eller armeringsjärn, där de växer bland rosorna. Enbart rosbusken orkar inte bära upp en klematis, klematisen blir ofta högre än rosen.


Tycker allt bättre om 'Sputnik' som planterades förra sommaren, har en fint ren blå färg.


Integrifolian 'Arabella' är ganska lågväxande med relativt små blommor. Känd för att vara lättodlad. Annars kräver klematis både mycket vatten och näring, särskilt på våren vattnar jag jättemycket för att väcka mina klematis till liv. Ibland händer att en klematis vissnar helt eller delvis ofta precis i samband med att den börjar blomma. Vanligast är att detta beror på en obalans mellan rotsystem och bladverk. Därför ska man alltid beskära klematis i samband med plantering och sedan återkommande under första sommaren. Mer sällan får klematis den fruktade vissnesjukan.


Viticellan 'Etoile Violette' liknar 'Romantika' och 'Negritjanka' men är något ljusare i färgen och blommar senare, har en oerhört rik blomning och är starkväxande. Den klänger på en kombination av plank och spaljé och fortsätter sedan upp i äppelträdet.Snart är det helg igen. Ibland känns det bra att tiden går fort.
Ha ett fint veckoslut i din trädgård eller där du vill vara just nu.

8 kommentarer:

 1. Jag hittar bara ett ord...UNDERBART!!!!

  SvaraRadera
 2. Fantastisk flotte bilder, Inger! Blir helt betatt, jeg! Men så er clematis noen av mine favoritter i hagen også.

  Ha en fin fredag! Hilsen Margrethe

  SvaraRadera
 3. Vilka fina växter, de är verkligen magnifika. Jag har två som det blir bruna blad på, dem skall jag klippa ner i vår.
  Ha en bra dag.
  ;)

  SvaraRadera
 4. Så härligt att ha så många klematisar - och så vackra dessutom. Fint blir det ju i trädgården då när många rosor blommat över. Blir lite köpsugen när jag ser dina bilder. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder, som vanligt blir jag sjuk....avundsjuk:)
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Åh, så mycket vackert! Färgen på Sputnik är ljuvlig!
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Underbara Clematis du visar Inger!
  Ha en skön helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera