onsdag 19 september 2012

Ge mig ett råd tack!

'Rosanne' blommar vidare oförtrutet, så skönt med en liten stund i trädgården efter jobbet ikväll

nu har jag grävt upp halva rabatten till höger och tagit bort strandirisen, här växer nu en rododendron som är pytteliten, kanske får byta till en stor, klematis 'Black Tea' och 'Still Waters', vit krollilja, daglilja 'Edge Ahead', lunddocka och sen tidigare löjtnantshjärta, lungört, parasollblad, rosenflockel, amerikanskt älggräs, azalea 'Purple Splendour', blå bergvallmo, skuggbräcka, vita och rosa primula och liljekonvaljer

problemet är den otroligt fula 'Prairie Dawn' som nu har tappat det mesta av bladverket pga svartfläcksjuka som aldrig kommer att ge med sig, även om den växt sen 70-talet i min trädgård funderar jag på att ersätta den med ett litet träd eller buske som inte tar så mycket plats på bredden, höjd ca 3 m, med fin höstfärg och vacker stam.... och nu mina vänner, vad föreslår ni?

Hejdå!

13 kommentarer:

 1. Oj, det tål att tänkas på! Något uppstammat kanske.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. I första hand skulle jag prova med att klippa ner rosen totalt till våren.
  Många rosor slår en med häpnad när de får en radikal nerklippning och en fin gödselgiva därtill. De kan bli vackrare än någonsin förr. Passa även på att spruta stubben och jorden omkring med Atamon+vatten, så kanske sfs hålls i schack ett tag.

  SvaraRadera
 3. Alltså, det var det där med trädet. Har ännu inte fått ihop alla tre önskemålen i ett och samma träd. Men ett som jag gillar väldigt mycket är Sorbus commixta ´Carmencita´. Ett rundväxande rönnträd med vackert bladutspring med små blad och röda fästen, fin rund krona av sig själv och härlig höstfärg, dock inte "brinnande" som andra rönnar kan ha. Men stammen är kanske inte den allra häftigaste - jag gillar den i alla fall med sitt lite grågröna fläckiga uttryck på barken. Bör ha en stamhöjd på 1.80m när du köoer den. Härdig. Även ett silverpäron kan vara fint där, men ingen speciell bark. Dock kan du klippa själva kronan till vacker elipsform eller rundad och få ett egenvärde på vintern av den formen.
  Ett häggmispel"träd", kanske flerstammigt, kan också bli intressant där. Har ganska snygga stamamr, vacker vårblomning, härlig höstfärg och bär. Härdig, den med. Växer fort.
  Kramar från Törnrosa

  SvaraRadera
 4. Min första tanke är katsura för det är något om jag önskar mig i min trädgård men om den har speciellt vacker stam vet jag inte. Ska bli roligt att se vilka förslag du får och vad du väljer.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Jag hade ju provat med att rädda rosen, men förstår om du inte känner för det. Sfs är inget kul! Min första tanke var silverpäron, men då får du inga höstfärger. Men ullungrönn? heter det så? Jag såg det på SlottsTrädgårdsmästarens blogg i går, snyggt! Men det blir nog för stort. Jag är inte så bra på träd:)).
  Ha en fin dag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Et oppstammet rognebærtre hadde passet fint der. Jeg tror de heter rønn på svensk. De får røde, rosa eller hvite bær på høsten og får fine farger på bladene. Men jeg håper at du får rosen til å klare seg!

  SvaraRadera
 7. Mitt förslag är flerstammig Amerikansk Strimlönn, kan bli 5 meter, min är nog bara 3 efter 9 år, snygg stam men kanske ingen glödande höstfärg. Eller så en uppstammad Katsura som har snygg höstfärg och luktar nybakat på hösten, dock ingen speciell stam!

  Lycka till med vad du än väljer!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Alla små träd jag skaffat, har blivit hur stora som helst... Uppstammad svart vinbär är mitt förslag.

  SvaraRadera
 9. Du har redan fått så bra råd, så jag säger bara, du får blunda och peka!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Ja, ibland kommer det ögonblicket då man får ta till drastiska åtgärder i trädgården och göra sig av med det som inte längre fyller ngn vacker funktion i trädgården.
  Förslag har du redan fått flera stycken och säkert har du själv några på lut :)
  Lycka till med valet!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 11. Spontant tänkte jag en carmensita- eller pärlrönn. Men funderar även på om inte en kopparlönn skulle göra sig fint..? Ursnygga höstfärger så klart när det är en lönn. :) En zon 3 men det kanske kan funka ändå i det skyddade läget..?
  Ja, positiv måste man vara.. ;)
  Kramar!

  SvaraRadera
 12. Hej Inger!
  Jo visst är det skönt med en stund i trädgården när man kommer hem.
  mm det där tål att tänka på. Jag får nog återkomma när jag kommit på något. Jag hade iallafall tagit bort rosen. Jag tycker allt annat är så fint så lite synd med sjuk ros där. Tror att du har andra rosor att glädjas åt i din trädgård.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 13. Mitt förstag är en prunus, körsbärsplommon, den rödbladiga, eller den vitblommande. Lätta att odla och god marmelad av frukten. Heter Mirabeller på danska och det låter ju så fint eller hur...

  SvaraRadera