söndag 12 maj 2013

Beskärningstider
Helgen har gått i beskärningens tecken, hemma, i stugan och på Kärleksstigen där Hallborosens medlemmar som vanligt hjälptes åt. Inte lätt att vara rosnörd efter denna vinter, högen av bortklippt från min trädgård är ansenlig och ännu är det inte klart. De rosor som tagit mest stryk är 'Frankfurt', 'Aîcha', 'Président de Sèze', 'La Noblesse', 'Mme Hardy', 'Chloris' och 'Tuscany Superb'. Med andra ord mina säkra kort, 12-20 år gamla, över 2 m höga utom 'Président de Sèze' som är 1,5 m. Var det den varma hösten som spelade in, det var ju kanonvarmt i november. Eller 3 m snö, det är en myt att snön skyddar rosorna. Eller den vansinnigt sega och kalla våren, det handlar mest om frystorkskador, om ni förstår vad jag menar. Nu undrar jag bara, kommer dessa rosor någonsin igen eller är de för all framtid försvagade? Vad tror ni?

Ha en bra majvecka, finns mycket att glädjas åt också!

Hejdå! 

10 kommentarer:

 1. Ja jag vet inte men här har alla min klätterrosor tagit stryk, det blir nog lite tomt efter dom men jag ser nya skott hos alla som tur är.
  ha en fin ny vecka med nya rostag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Finns det liv finns det hopp!
  Kram/Karin

  SvaraRadera
 3. Det har verkligen varit en konstig vinter för rosorna! Här har jag varit tvungen att klippa ner 11 klätterrosor helt! På några kan jag se nya skott nerifrån men angående några är jag tveksam om de orkar överhuvudtaget! Både Irma, Venusta Pendula och Alchymist är helt nerklippta! New Dawn och Penny Lane som nu frusit under flera år blir bara klenare och klenare och ger nog helt upp snart!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 4. Ja, jag gick runt och tittade på mina rosor igår och blir bara ledsen. Det ekar tomt mot verandan och alla utom min honungsros har tagit stryk. Mme Platinier är nästan helt torkad. Min Mme Hardy är en av de få som har klarat sig men visst ser hon lite sliten ut.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. När jag läser alla inlägg om stackars nedfrusna rosor, är jag helt plötsligt glad över mängden snö( 3 dm som) föll lokalt över ystad och österlen i mars och sedan låg kvar i flera veckor samtidigt som minusgraderna slog till igen. Verkar som det skyddat mina rosor som är stora och gröna/ Annica

  SvaraRadera
 6. Så tråkigt med rosorna! Har också fått klippa ner många av mina men konstigt nog har klätterrosorna klarat sig bäst. Hörde någon expert uttala sig om att det var bristen på vår som orsakat mest skada.Inte vintern. Men tjäle i marken och strålande sol är ingen bra kombination! Har ingen aning om hur de kommer att ta sig, förhoppningsvis är ju rotsystemet intakt och därför borde de väl växa på sig igen!

  kram louise

  SvaraRadera
 7. Samma hos mig! Jag har svåra frystorkskador. Har fått klippa ner bl.a. Leander, Mme Plantier, Crown Princess Margareta, Cornelia, Penelope. Men de härdigaste är fina och gröna, men man vill ju gärna ha en mix men det verkar svårt.
  Provrosorna ser inte mycket ut för världen heller...
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Ja, här har rosorna farit illa också, en är heldöd men resten finns lite liv i så jag hoppas de kommer sig. Vi hade nästan ingen nederbörd alls under vintern men däremot mycket kyla och det var definitivt inte bra. Naturen kan vi inte göra mycket åt, får köpa nya rosor istället.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 9. Hoppas att de växer till sig men det kanske tar lite tid.

  Jag har fått klippa ner rosorna ganska hårt men det finns liv i det som är kvar så förhoppningsvis så växer de ,kanske de blir riktigt fina. Jag är dålig på att klippa rosor.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 10. vad tråkigt med rosorna! Här har de också tagit stor skada. Mina New Dawn har jag klippt ner helt, vet inte om de kommer igen, det ser illa ut.

  Ha det bra//Laila

  SvaraRadera