söndag 5 maj 2013

En gång hade jag en rosenträdgård
Känns som jag grävt kompost hela helgen, så förvånad jag blev när nedre delen var frusen, fick vänta på att den skulle tina upp till idag. Förvånad eller snarare förskräckt blir jag när jag tittar på rosorna. Kan konstatera det blir ingen rossommar i år, otroligt mycket är dött/fruset, och ändå är mina rosor härdiga sorter. Kan inte förstå varför, vintern för tre och två år sedan var betydligt strängare, stämmer inte. På Rosensällskapets årsmöte förra helgen vann jag en ros, den kan jag behöva, en pimpinell vid namn 'Seager Wheeler', känner du till den? Får nog bli en stugros, tror den passar bäst där.

Hejdå!

14 kommentarer:

 1. Grattis till rosvinsten! Mycket har frusit hos mig oxå, många zon 5-rosor konstigt nog! Märkligt fenomen!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Grattis till vinsten! Håller med dig precis, rosorna ser värre ut än någn gång förut! Så mycket brunt, svart och intorkat dött. Jag har klippt massor...
  Härliga bilder!
  Ha en fin måndag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det är den sena våren. Stark sol i mars-april och stenhårt i backen. Hemma hos mig släppte tjälen fort för 3 1/2 år sen men i år finns det ställen som fortfarande har tjäle 50 cm ner i jorden. Till och med Mme Plantier har blivit frystorkad. Får hoppas att de återhämtar sig under sommaren och att nästa vinter blir mildare. Jag kommer utan tvekan köpa på mig ett lager väv att skydda rosorna med nästa vår.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Hos mig är det också mycket dött på rosorna och någon eller några går kanske inte ens att rädda. Det var inte alls samma sak för 2 och 3 år sedan...

  SvaraRadera
 5. Hei
  Slik er det også hos meg, mange roser har dødd, mange er frosset veldig sterkt tilbake. Jeg tror muligens det er pga vinter nr 3 med sterk frost og dels barfrost, siden det er de eldste rosene som har dødd nå- og de var frosset sterkt tilbake allerede siste år. I tillegg har jeg hatt to sesonger med larveangrep-der larvene spiste alt klorofyll på bladene.
  Siden alle nyplanta roser fra ifjor har overlevd fint,er dette min konklusjon..

  SvaraRadera
 6. Det var jättetråkigt att höra om dina rosor! Vackra vårbilder bjuder du på iallafall!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 7. Så trist. Det har verkligen varit en sen och seg vår. Grattis till rosen!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Ja, de sidste 3 vintre har været mega hårde ved roserne! Jeg har igen i år også klippet flere HELT ned og må nok grave et par stykker op og opgive dem. Til gengæld har jeg købt 4 stk. nye dette forår, og må så i gang med at udskifte jorden og håbe, at de bliver flotte. Jeg har ikke ført statistik over, hvilke roser som har klaret sig bedst, men tror nok at de historiske har klaret sig bedre end de engelske.

  SvaraRadera
 9. Känner igen det där med "en gång hade jag en rosenträdgård". Tror att minst 85% av mina 200 sorter är helt eller nästan helt nedfrusna och resten har barkfläcksjuka. Igen. Suck. Då mår mina 32 magnolior mycket bättre och det varigerade tulpanträdet är helt intakt. Och den ska bara klara zon I. Men de flesta rosor är härdiga sorter. Aldrig förstår jag mig på dessa rosor!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Ibland har mina "döda" rosor börjat växa från marken...

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig blommning du har.
  Jajag tror att vintern har farit hårt fram bland växterna ändå fast det har varit mycket snö.
  Här har mössen härjat också för snön har ju varit så porös.

  Grattis till en fin vinst.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 12. Vintern har varit hemsk. Flera av mina rosor ser också ynkliga ut.
  - Grattis till rosvinsten - hoppas dina rosor hämtar sig.

  SvaraRadera
 13. Verkligen ledsen för dina rosors skull...=)
  Tack för de fina orden..!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 14. Tråkigt att dina rosor mår så dåligt, hoppas de tar sig igen! Det har varit en besvärlig vår här men alla rosor har överlevt i alla fall även om många grenar torkat in på vissa. Jag är nog för snabb med att klippa dem också, har svårt att vänta in musöronen när roslängtan blir svår.

  SvaraRadera