onsdag 10 juni 2015

Gammalt och nytt

Växterna jag köpte på min resa till Wales och England. Skugglilja Tricyrtis stolonifera, gräs: Hakonechloa macra 'Aureola', Uniola latifolia 'Variegata', Ophiopogonplaniscapus Nigrescens, clematis viticella Chatsworth, buddleja 'Santana'. En pelargon 'Mrs Pollock' och en fuchsia 'Dark Eyes' blev det också men kom inte med på bilden. Plus några fådda växter, suckulenterna (?) till vänster och gul-grönbladiga iris. Nu återstår att skapa utrymme, den stora flocknävan får flytta vidare. Till stugan.


Det här är ingen favoritrabatt, men ikväll tyckte jag plötsligt om den.

'Jackpot' är en otroligt tacksam och fin tulpan. Kommer tillbaka med samma kraft.

'Queen of Night' en annan favorit

är svag för de vita

 och lila

'Propertius' har snärjt in sig i vita syrenen

här är det ännu värre, alpklematisen i äppelträdet

och värst av allt det gamla äppelträdet som står inklämt mellan hus och plank. Sävstaholm med oätlig frukt, har inte velat ta bort det tidigare pga att det är gammalt. Men det är väldigt misskött och i vägen när huset ska målas om. Kommer jag att sakna det eller blir jag glad för ett nytt trädgårdsrum. Och hur gör man för att få bort det. Jag tar gärna emot tips.

Är nöjd med den första sommarkvällen.

Hejdå!

13 kommentarer:

 1. ohh skugglilja är en av mina absoluta favoriter men här äter sniglarna upp dem direkt. Kanske jag skulle prova igen nu när jag har vattnat med nematoder. Så fin med myskmadran.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Så härliga bilder på clematisarna som hittat naturliga klätterställningar.
  Hakonegräset köpte jag i fjol men det dog bort i vinter. Jag får nog försöka igen på en annan plats i trädgården för jag tycker det är så snyggt.

  Äppelträdet är fint men jag tror att du kommer att få en fin plantering och kanske ett nytt träd som inte blir så stort.

  Ha en fin fortsättning på veckan

  Här är det sol i dag men det blåser riktigt .mycket.


  SvaraRadera
 3. Det är många fina blommor du har en sån där gul-grön bladig iris måste jag leta efter det är kul med lite andra blad än de gråa som är vanligast bland irisarna och den lila spräckliga tulpanen mmm den gillas verkligen leta leta till nästa år. Hua så mycket jag fick att tänka på det står på vill ha listan den är såå lång så jag orkar snart inte läsa.Det blir väl att ta till motorsågen och ta det bit för bit. Vill du inte ha stubben kvar finns det folk som tar bort det med en fräs. Det har vi gjort, blev bra och vi kunde odla direkt efter nya jord körts dit. Du kan ju plantera ett nytt träd där om du tycker det blir tomt.Lycka till
  Ha en fin och skön solig sommardag
  kram Meta

  SvaraRadera
 4. Fina bilder! Vilka vackra tulpaner, mina har kommit upp dåligt i år men nu ska jag inte plantera något mer här alls utan istället försöka få bort någon rabatt till i år! Jag får njuta av andras fina tulpaner istället! Inte lätt att ta bort ett så stort träd, kanske ta det bit för bit, det gjorde jag med pilen vi tog bort förra året men det var ju inte lika stort som ditt träd!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 5. Oh, vad härligt att vara i England och Wales! Fina inköp du gjort med! :) Gillar också din hörna och alla fina tulpaner! Håller med om att man gott kan ta ner träd som inte ger det man vill, speciellt om det står knepigt till! Stubbfräsning har vi haft här med, fungerar alldeles utmärkt och tänk så många fina, lite, mindre träd det finns där ute... ;) Synd iofs på klematisens växtstöd, men den kan ju alltid få en alternativ ställning att klänga i eller flyttas! Lycka till i våndan över hur du ska göra! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 6. Spännande växter du fick med dig hem. Dina klematis är så fina också. Känns lite synd att ta bort äppelträdet när klematisen har det som stöd men du kan säkert plantera den nån annanstans. Inte lätt att ta bort trädet men jag föreslår att du sågar bort alla grenar först och sedan tar stammen en bit i taget.
  De växter jag ska skaffa i år är rosor, klematis och pioner, känner mig rätt nöjd med de perenner jag har.
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Vilka fynd du har gjort. Gillade dina fina tulpanbilder. Jackpot var riktigt snygg med den vita kanten, ska försöka minnas namnet i höst när det blir dags för tulpanbeställningar. Ha det fint/ Titti

  SvaraRadera
 8. Spännande att handla växter utomlands, det gillar jag. Och dina tulpaner gillar jag, allihop, men Jackpot är en favorit här också. Och spännande med ett nytt trädgårdsrum, det är ju inte varje dag man får ett sådant!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Jag tycker den rabatten ser jättefin ut! Underbara tulpaner,men lilastrimmiga är jätteläcker! Nu har du lite att göra med allt som ska planteras.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Svårt att bestämma sig för att ta ner gamla träd. Träd har själ och känslor - åtminstone väcker de mina känslor. Vår trädgubbe skulle nog ta det där trädet i etapper uppifrån och hissa ner de avsågade bitarna.
  'Jackpot' ska jag lägga på minnet! Väldigt fin.
  Önskar dig en skön helg!
  Laila

  SvaraRadera
 11. Så roligt att ha ha så mycket nytt att plantera:) Du kommer säkert att hitta plats så småningom. Tulpanerna är underbara, allihop!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Åh din rabatt är underbar! Jag älskar myskmadran. Nu fick jag inspiration till mina två av mina rabatter. Vackert med äppelträdet men jag förstår din ångest över ett sådant beslut roligt att se den bliden för jag förstår att det är John davies och Great western man ser rumporna på till höger i bild eller?? Din bild där dom två rosorna väller över ett vitt plank älskar jag!!! Allt gott Mari

  SvaraRadera