söndag 14 juni 2009

BoktipsEn kall och regnig söndag är snart förbi. Då kan väl ett boktips passa bra. Skickade efter denna bok från Roogoja Farm tillsammans med alla klematis, www.hot.ee/roogoja1. Den är skriven av Taavi Kivistik, son till klematisuppdragaren Uno Kivistik som är död sedan 1998, och Taavis mor Aili. Boken innehåller bilder och beskrivningar av 137 klematis från den egna kollektionen och 142 stycken från andra uppdragare. Språket är estniska, en kort sammanfattning finns på engelska och ryska. Bildernas kvalitet varierar, är OK totalt sett enligt mitt tycke. Boken är till glädje för mig och jag vill gärna rekommendera den. Pris 180 SEK + frakt cirka 70 SEK.

Hur gick det med mina klematis som kom i paket från Estland. Jag beställde 'Uno Kivistik', 'Vostok', 'Silmakivi' och 'Roko-Kolla'. Jo, de tog sig bra och friska skott kom upp i krukorna/mjölkpaketen. Kunde inte låta bli att plantera ut dem i rabatterna efter noga överväganden om lämplig placering. Så kom kylan och i dag ser två av dem inte alls glada ut, den ena slokar till och med. Kanske borde ha stått ytterligare en tid i kruka. Så är det när man är ivrig och tror på sommaren.

Ha en bra vecka allesammans, tänk snart är det midsommar.

10 kommentarer:

 1. Håller tummarna att dina plantor repar sej snart.

  SvaraRadera
 2. Hoppas verkligen att dom klarar sig, det är lätt att förhasta sig när man längtar så till sommaren. Hoppas riktiga sommaren kommer snart, jag har semester från midsommarafton.
  Må så gott och ha en skön vecka!

  SvaraRadera
 3. Glömde säga Tack för bokipset, den borde man nog ha! Jag har en annan Klematis-bok, av Cedergren, Den är också bra.

  SvaraRadera
 4. Jag har sagt, att nästa år ska jag inte plantera ut något före midsommar, men det vet jag på förhand, att jag inte kommer att hålla. Hoppas klematisarna repar sig. Jag håller tummarna!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Vet du, jag tror o hoppas att de tar sig. De är kanske som vi, kryper ihop och drar oss inåt när det är för hemskt ute.

  SvaraRadera
 6. Att plantera ut för tidigt hör väl till...på något konstigt vis händer det ju nästan varje år att man gör det...Hoppas de repar sig.

  SvaraRadera
 7. vem trodde inte på sommar hoppas de klarar sig
  kram sara

  SvaraRadera
 8. Den klarar nog sig skall du se. Ibland tror man att den dött men den kommer så småningom för rötterna har nog inte frusit.

  Din undran om vildvinet. Vi klipper bort om det blir döda rankor och kortar in om det blir förmycket för den klättrar ju iväg ochså på husväggen. Vi når den från altanen och om jag står på en stege.

  Ha det gott
  Och en jättetrevlig Midsommar .

  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Håller tummarna att dina Klematisar klarade sig trots kölden. Känner igen ivern och ibland bedrar man sig faktiskt.
  Fint boktips.
  Så många ljuvliga rosor du har i hö kanten!! NJUTER!
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset om rosens dag och boken. jag köpte mig en ny ros av bara farten och det blev en mossros, Salet.kan den stå lite blåsigt och invid vår lilla väg?

  SvaraRadera