söndag 21 juni 2009

'Prairie Dawn''Prairie Dawn' tillhör Moderna Buskros-Gruppen, uppdragen i Kanada 1959. 2-3 m hög, mörkt rosa till ljusröda blommor med dragning åt laxrosa, svag till medelstark doft. Remonterar och blommar till frosten kommer. En bra ros för Norrland eftersom den är härdig till zon 6.

Min 'Prairie Dawn' slog ut i blom i går, precis på rätt dag, den 19 juni. Har bra koll pga att det är äldste sonens födelsedag och 'Prairie Dawn' alltid är första rosen som blommar hos mig.

Vet inte hur gammal min 'Prairie Dawn' är, fanns här då vi flyttade in, gissar att den är från 70-talet. Når en höjd av 3-4 m, söker sig upp i ljuset mot himlen och gatan bakom ett högt plank. Blir mer till glädje för grannar och förbipasserande än inne i trädgårn. Ansiktet utåt, kan man säga.

En dag kvar på ledigheten, tack för det. Ha en bra dag i morron!

Tillägg: Jag hade tre exemplar av  'Prairie Dawn', först dog en i stamröta, en ovanlig sjukdom, sedan tog jag bort de övriga 2011 till förmån för växthusbygget.

9 kommentarer:

 1. 'Prairie Dawn'är den taggigaste ros som jag har, men mäktig. Den står nu i full blom och blommar tills frosten kommer. Färgen är inte så vanlig hos rosor.
  Finlands vita är den som blommar tidigast hos mig,redan i slutet av maj.
  Buskrosorna är kärast för de är så tidiga och blommar så rikligt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fin den var!
  Denne rosen har jeg aldri hørt om, alltid fint å bli kjent med nye roser.

  SvaraRadera
 3. Jättefina kort du tar , knäpper du i kvällsol?

  SvaraRadera
 4. Så fin...Hoppas grannar och förbipasserande har vett att uppskatta skönheten...

  SvaraRadera
 5. Kul att få se en riktig bild på rosen som hos mig är en "pinne" från Britt Å i år. Tänk om min också kunde bli som din!

  SvaraRadera
 6. Ljuvligt! Den antecknade jag direkt på "vill ha" listan om den finns mera överhuvudtaget!?
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 7. Godkväll Inger!
  Härlig färg på rosen, som faktiskt(ännu?)inte finns i vår trädgård...
  Det är underbart att gå i trädgården och mosla(jag har semester) och lukta på alla blomorna som slår ut allt eftersom. Just nu är det varmt dessutom, och då går det snabbt med rosblomningen...
  Ha det bra så länge!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 8. Vilket ansikte utåt! Hos mig är det en vit dubbel rugosa"Blanc Double de Coubert" som alltid är först, och den växer under eländiga förhållanden i nästan rent grus, så den känner väl att den måste passa på att blomma innan den avlider... Men din Prairie Dawn är ju helt underbar, vilken färg!

  SvaraRadera
 9. En trevlig och användbar ros för hårt klimat, speciellt uppbunden - det är klent med rosa klätterrosor som är härdiga.
  Apropå kärleksstigen, som jag brukar besöka när jag är i Hudiksvall, senast förra veckan: en härlig anläggning, som man kanske inte väntar sig att finna på de breddgraderna. En sak jag funderat över är häcken av blåtry som sitter under pergolan. Borde den inte flyttas ut en bit bakom pergolan så att den kunde avskärma från banvallen och den ganska anskrämliga växtlighet som är åt det hållet? På så sätt så skulle den ju ge skydd åt de klätterrosor som väl pergolan borde vara avsedd för? Då kunde man fylla ut med klätterrosor och kanske andra klängväxter utefter pergolan, samtidigt som det skulle se betydligt snyggare ut.

  SvaraRadera