söndag 4 oktober 2009

Klematis har en lång säsong

'Fujimusume' , en storblommig klematis med rent blå blommor, har jag planterat tillsammans med 'Constance Spry'. Matchar varandra väldigt bra och blommar ungefär samtidigt i juli. Tyvärr är 'Fujimusume' ännu ej så högväxande medan däremot 'Constance Spry' är väldigt hög. Ni förstår själva, blommorna är inte på samma nivå. Men tanken var rätt.


'Viola', från Estland, blåviolett, tidigare en favorit. Nu är jag något kritisk pga att blomningen inte är överdådig. Växer tillsammans med 'Aïcha' och blommar sent, samtidigt med rosens andra flor. Snyggt.


Med vita klematis har jag haft flera misslyckanden, kan väl ändå inte bero på färgen. Den välkända 'Huldine' blir skyhög men blommorna kommer enbart i toppen. Blommar lite väl sent med början i september, har fortfarande knopp som aldrig lär slå ut. Här tillsammans med 'Nevada'. Bilderna på Huldine är bara några dagar gamla.


'Huldine' är inte kritvit, har mycket rosa i sig.

Första söndan i oktober började med sol, övergick till moln och sedan regn. Vad annat kan man vänta sig av oktober. Undrar när jag ska plantera mina inköpta tulpanlökar och flytta på några rosor som behöver en mer lämplig växtplats.

Tack för alla vänliga kommentarer!

9 kommentarer:

 1. Så vackert med clematisen i rosen...men är det inte svårt att beskära?

  SvaraRadera
 2. Roser og clematis er en vakker kombinasjon! Den klarblå Fujimusume var utrolig flott i fargen :) Jeg har ingen blomstrende clematis lenger. Håper det blir mer høstblomstring på dem til neste år!

  Ønsker deg en fin start på uken! Hilsen Margrethe

  SvaraRadera
 3. Kanske när vinden har lagt sig.
  Hoppas att det blir ett par fina dagar i veckan.
  Fina klematisar du visar jag får nog se hur mina har det kanske en som blommar.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Du har verkligen förmågan att kombinera klematis o rosor. Huldine o Nevada - något att fundera över! Tack!

  SvaraRadera
 5. Vad avis jag blir på er som lyckas så bra med Klematis. Här trivs de inte. /Ruben

  SvaraRadera
 6. Tack för fina tips. Huldine är en skönhet.
  Eva

  SvaraRadera
 7. Tänk vad härligt att fortfarande se klematis som blommar.
  Läckert med kombinationen aicha och klematis, aicha är en favorit den är så vacker.
  Har du madame le coultre? den är vackert vit.

  SvaraRadera
 8. Du kan verkligen konsten att inspirera....hur underbart som helst. Jag har testat flytta tre av mina klematisar som inte verkar må så bra. Funkar inte det får jag satsa på nytt. Och i så fall kommer jag be dig om förslag på sorter och råd!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Dessa vackra klematisar! Huldine ser fantastiskt söt ut - tycker om vita blommor som går mot rosa. Jag har i år planterat en klematis ihop med Awakening - hoppas att de kommer passa bra ihop.

  SvaraRadera