torsdag 23 september 2010

'Frankfurt'till vänster 'Aïcha'En mycket rejäl och robust ros är 'Frankfurt' som tillhör Francofurtana-Gruppen och troligen är en hybrid av Rosa Majalis (kanelros) och Rosa Gallica. Har funnits i odling sedan före 1583. Jag planterade mitt exemplar 1997. Höjd drygt 2 m, engångsblommande från slutet av juni, blomfärg karminröd till purpurröd, bildar talrika nypon, doften är svag, zon 7. Lättodlad, skuggtålig och anspråkslös. Tycker den är riktigt fin och vill inte vara utan den, uppskattas särskilt mycket efter förra vidrigt kalla vintern, denna ros var fullständigt intakt, så ska det va´:)

Hejdå!

11 kommentarer:

 1. Låter som en toppenros... Roligt med riktigt gamla sorter... och såna som klarar en tuff vinter ;-) Dubbla rosor är fantastiska men jag gillar enkla väldigt mycket också.... precis som med alla slags blommor..... Det är något speciellt med de enkla.....

  Har en liten rosfråga till dig... Skulle behöva tips på en låg ros som klarar skugga och som helst är vit eller pastellfärgad....


  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 2. Som vanligt givande att besöka din blogg! Frankfurt är definitivt något för min trädgård! Upp på listan!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Vad är det för zon där i Hudiksvall då du kan ha så många vackra rosor? Jag har haft en rosenträgård med min syster på deras sommarstugetomt. dvs att jag har rosorna på balkongen och då de blir opassliga kör jag dem till henne. Har ni visningar? Trevlig helg.:)

  SvaraRadera
 4. Fina rosor. Hur många har du?
  Önskar dig en fin dag.

  SvaraRadera
 5. Så vacker och vilka bra egenskaper...
  Tack för ditt tips om den flyttade rosen.
  Nu undrar jag om du tycker jag ska klippa rosen mer nu, eller till våren. Jag har ju klippt ner två tredjedelar redan? Är alltid rädd att ta för mycket....

  SvaraRadera
 6. Rosen är jättevacker! Visst uppskattar man de rosor som är friska, tåliga och som klarar det mesta, och dessutom är vackra! Ibland blir jag lite trött på alla klena kinkputtar, fast det glömmer man och förlåter när de står i full blomprakt :)
  Ha en trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Høress ut som en sunn og rosbust rose. Herlig farge hadde den også :)Du må ha et meget stort utvalg i hagen din! Skulle gjerne tatt en titt der, altså :)

  Her har rosene hatt en sommer uten særlig stell. Men de har blomstret fin allikevel. Kjenner jeg gleder meg til å ta tak i hagen for høsten, og det er godt at overskuddet er kommet tilbake.

  Tusen takk for koselig gratulasjon. Det er veldig koselig med den lille. Jeg nyter dagene og synes nesten ukene går for fort :)

  Ønsker deg en fin helg videre. Hilsen Margrethe

  SvaraRadera
 8. Mm alltid kul att titta in här för jag lär mig något nytt. Gillar den rosen franfurt nu får jag nog börja skriva upp.
  Ha de gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Tålig och robust, det är bra egenskaper i det svenska klimatet!

  SvaraRadera
 10. Toppen ros med andra ord den skall jag ha i åtanke, men jag får nog skriva upp namnet för minnet är bra men kort:o)

  Vi hade minus 2,5 grad kl.06:00 idag på morgonen och bilen var vit av frost så nu vet jag vad som väntar.

  Hoppas solen vill värma på dagarna så att det gråa trista hålls borta ett tag till.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera