måndag 6 september 2010

Hurra, sommar´n är tillbaka

Helgen bjöd inte bara på nöjen utan även strålande väder och oväntat varmt, livet kändes genast lite lättare att leva.


Genom Hallborosen (Svenska Rosensällskapet), har jag fått både trädgårdsvänner och glädjen att få se många fantastiska trädgårdar med allt vad det innebär.


I den här trädgården i Hudiksvall har vi alltid vårt höstmöte. Klätterrosen 'Sympathie' har nått en ansenlig höjd, zon 4, tror knappt den är härdig i denna zon.


Här växer agapanthus ute i rabatten året runt.


En clematis viticella av något slag i all sin prakt.


'William Baffin', en kraftig kanadensisk klätterros härdig i zon 6(7). Blommar kontinuerligt, kanske inte världens vackraste ros, men vilka bra egenskaper för oss i norr, varför finns den inte i min trädgård?

Nya roligheter tillsammans har Hallborosen planerat och vi gottar oss åt att i år ha fått Allt om Trädgårds stora pris, 25 000 kr, det var på tiden att rosodlingen får lite uppmärksamhet, eller hur.

Hoppas på fortsatt varma dagar:)

14 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att få så många trägårdsvänner och få se många fina trägårdar.
  Verkligen en fin trägård du varit i.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Visst blir allt mycket lättare när man slipper frysa, fler varma dagar tack....
  Vackert ställe för höstmötet:)
  Gratulerar dig och Hallborosen till priset, verkligen på tiden!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Oh...ja visst är det underbart att få hålla kvar solen och sommaren Länge!!! Och blommorna!! Innan snön kommer och den brukar vara länge!! Har en som som bor i Umeå, han sa att vädret är underbart varmt och soligt där också!! Kram Karina

  SvaraRadera
 4. Samma här, sol, fint väder och livet leker :)
  Trevligt med vänner som delar samma intresse.
  Men..den där William var en riktig snygging han, något att satsa på om man kommer över den rosen!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 5. Vilken fin trädgård för höstmöte det är bara att njuta.
  Jag håller med William är ju riktigt snygg han så jag skall leta efter honom framöver.

  Vi har fantastiskt fin väder idag och jag hoppas att det blir många fler framöver.

  Ha det gott
  kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt med en "andra blommning" så här års. Nu prunkar ju senblommande clematis och remonterande rosor så även agapantus! Vår har varit ute i ca 15 år. I år finns det två blommor.
  kram

  SvaraRadera
 7. Oj så kul...alltihopa, vänner, trädgårdar och pris ,)
  Och fint väder också....hoppas det fortsätter länge.

  SvaraRadera
 8. Oj, grattis till det stora priset, det hade jag missat! Agapanthus så långt norrut, det var inte dåligt. Kan kanske vara värt att försöka här också då!

  SvaraRadera
 9. Ja det känns verkligen som att sommaren är tillbaka, helt underbart väder, varmt och skönt! Trädgården ser härligt lummig ut och William ser riktigt fin ut:) Härligt med tåliga och härdiga rosor, jag gillar kanadensarna mer och mer!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 10. Grattis till utmärkelsen! vad roligt.
  Vilken makalös trädgård i Hudiksvall, jag undrar vad är hemligheten? Hur kan de där uppe få agapantusen att växa i rabatten.
  Skall jag kanske bygga murar överallt??? :)
  Önskar dig en fin dag.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig trädgård :-) Jag har sett ganska många i år. Det är kul tycker jag.

  Intressant angående binab, jag köpte det förra hösten men har inte testat det ännu lat som jag är. Ska bli spännande att se om det har någon betydelse.

  SvaraRadera
 12. Hej Inger! Just Martin Frobisher har haft jättefula blad under två tidigare somrar. Förra sommaren var det riktigt besvärligt, nästan så jag tänkte ta bort den, ifall jag inte fick bukt med problemet. Då blev större delen av bladen gula och ramlade av, och då var hela bladen gula inte bara vid nervtrådarna,alltså inte så vackert. Läste i höstas på AOT-forumet att andra oxå haft samma problem just med "Martin F" och då nämnde någon där att det kunde hjälpa med mycket bananskal. Så redan i höstas fick rosen MÄNGDER av skal och jag har fortsatt att ge den så mycket jag bara fått tag i,från tidigt i våras och under hela sommaren, säkert flera kilo. Det har gett bra resultat, jättefina blad hela sommaren, först nu är det nåt enstaka blad som gulnar lite, och dessutom har den aldrig tidigare blommat så mycket som i år. Får väl fortsätta att vräka på bananskal för att hålla den fin fortsättningsvis. Med andra rosor har jag inte haft samma problem!
  Jag har god tillgång på bananskal eftersom fritidsbarnen på skolan ibland får bananer till mellis och då spar dom skalen till mig :))

  SvaraRadera
 13. Hejsan!

  Undrar om jag skulle kunna få din mailadress så jag kan kontakta dig angående bloggen? :)

  I så fall maila mig på kristine@perpr.se

  Ha det fint
  Kristine Ridiko

  SvaraRadera