måndag 7 september 2015

Goda grannar och ett nytt liv

Jag som är usel på buketter blir glad när jag får en fint komponerad.

'Salet', första rosen som blommar vid stugan.

Så härligt att se att rosorna rotat sig, här 'Midsommarbrud'. I denna plantering finns 'Midsommarbrud' x 7 och 'Seager Wheeler'. Ska med tiden dölja de fula brunnslocken.

Häck mot grannen i söder bestående av 'Hollandica' x 3, 'Poppius' x 3, 'Frankfurt', 'Tarja Halonen', Pendulina och 'Wasagaming'. Placerade flera meter in på vår tomt så att jag kan sköta om buskarna från alla håll. De två mindre byggnaderna är våra, utedass och redskapsbod.


Häck mot vägen och sjön, spireorna fanns där sen tidigare. Här finns 'Duchesse de Buccleugh' x 5, gallica av 'Aimable Amie' typ x 6, 'Empress Joséphine', 'Chianti', Sala Backar, 'La Ville de Bruxelles', 'Louise Bugnet', okänd rosa mossros och 'Salet.

Här blir det ingen häck utan fri sikt mot sjön, vår trädgårdsmöbel, längre bort den lilla vägen och på andra sidan grannens stuga.

Tvärs över vägen åt andra hållet, granne i norr. Ser mer höstlikt ut än vad det är i kvällsljuset. Norra Dellen och blånande berg, alltid rofyllt.

Nu har vi varit stugägare i drygt ett år och det blev något nytt. Vi har fixat med el, vatten och avlopp som inte fanns, gjort ett badrum. Ritat en utbyggnad. Och planterat rosor, ja det är mitt område. Stugan ligger i en liten vägkorsning, i stan är jag van med plank och höga husväggar, noll insyn. På landet är det motsatta förhållanden och jag behöver skärma av lite grann. 36 rosor har jag planterat, började förra hösten, ingen ros har jag köpt utan fått de flesta som rotskott plus flyttat från min stadsträdgård. Trivs med stuglivet och grannarna. Men så störd jag blev idag i stan när jag upptäckte att min granne bakom garage och plank hade klippt min 'Frühlingsgold' och 'Hybrida' när jag varit borta. Hon tycker att de sticker ut för långt på trottoaren. Jag kom på henne sent en kväll i juni när hon gjorde samma sak och bad att hon skulle säga till mig så klipper jag. Men alla grannar är inte goda, eller är jag för hård nu?

Hejdå!

17 kommentarer:

 1. Kära vän! Det är så härligt att tänka in dig i det öppna landskapet med "hela Hälsingland" framför ögonen. Där själen får vila i naturens växlingar. Så till det omgärdade, slutna och lätt överskådliga del av paradiset, som du har. Det finns en ro i den trädgården. Ibland behöver vi vara i rum som vi kan omfamna mycket konkret. Nej jag tycker inte att du är för hård. För att kunna samsas på jorden, måste vi ta hänsyn till varandra, framför allt kunna skilja på ditt och mitt. Nej, du är inte för hård.

  SvaraRadera
 2. Men så mycket ni hunnit med på stugan. Låter som ett paradis med alla rosor och allt ni gjort.Nej vet du vad så får man inte göra annat än om det hänger över hennes tomt. För så får det inte vara har jag lärt mig. Trottoaren är väl inte hennes tomt.???
  Helt rätt att säga till henne.
  Ha det så gott i din stuga
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Så mycket ni hunnit med. Ser så jättefint ut vid stugan.
  Det där med grannar är inte alltid enkelt, hon borde ha frågat dig först. Tycker inte du är för hård.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vilket underbart ställe, och vad du har planterat mycket, hoppas verkligen vi får se hur det tar sig för det kommer att bli väldig skillnad när allt växer upp. Du kan ju det där med rosor. Men öh, vad var det med grannen,

  SvaraRadera
 5. Bra att du sa till, skulle det stå men jag råkade trycka iväg för snabbt.

  Jenny

  SvaraRadera
 6. Vilken idyll! Så klart att det skall vara rosor där.
  Det skall bli spännande att se hur detta blir.
  Men viken granne? Fast att du sa att du kunde klippa bara hon sa till?
  Hur trött kan man bli?
  Hoppas hon läser din blogg.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Vilket fint sommarställe ni har. Men alla rosorna kommer det att dofta underbart när de blommar.

  Ha det gott och njut av alla fina blommor som du har i din fantastiska trädgård.

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar utsikt över sjön. Ser mysigt ut med stolarna som står och väntar. Trevligt att få en så söt sensommarbukett/ Titti

  SvaraRadera
 9. Vilket härligt ställe. Känner lugnet bara genom att se på dina bilder :)

  SvaraRadera
 10. Ni har ett fantastiskt läge! Och så mycket jobb ni hunnit med på ett år och en väldig massa rosor har du planterat. Nog vill man ha lite lummighet runt sig - förutom sjöutsikten förstås.
  Tycker absolut att din stadsgranne ska prata med dig innan hon klipper rosorna, man kan ju faktiskt binda upp också.
  Ha en fin vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 11. Så fint ni bor! En riktig idyll i mina ögon. En sjö! Något fantastiskt för oss i Wales. Har vi knappt några här, men knepiga grannar finns det dock gott om här, hi,hi!

  SvaraRadera
 12. Vilka vyer vid stugan. Det är vilsamt med vatten, kanske nåt med det eviga kretsloppet.
  Tycker gott grannen kan säga till istället för att bara klippa.
  Önskar go helg
  Anette

  SvaraRadera
 13. Stryp grannen.
  Fäster nig vid att du skriver att du inte köpt några plantor utan bl.a. tagit rotskott! Det kan man väl bara göra från rotäkta rosor? Och hur vet man att de är rotäkta - kan man se det på något sätt? Minns att du påpekade att de rosor jag köpte på trädgårdsmässan i våras är rotäkta (himla fina också!) men gamla trädgårdsskisser har gått förlorade i datorhaveri så nu vet jag inte vad några av favoriterna heter...
  Vilket fint ställe ni har - och utsikten är magisk!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 14. Man blir galen på svenskar i bland!!! ! Hur kan man vilja ta bort några grenar av vackra rosor!! Håller med föregående talare!!!!!

  SvaraRadera
 15. Ingen trädgård vid stugan? Fniss. Det kommer att bli en underbar rosenoas där också. Miljön är fantastisk med sjön inpå knuten och bergen i fjärran! Och oj vad mycket ni hunnit göra under året! Om några år gör jag en "Dellenresa" igen och hälsar på dig om jag får:)
  Kram

  SvaraRadera
 16. Vilken idyll, ser så fint ut.

  SvaraRadera