måndag 28 september 2015

Snart ska krukorna in

Titta så fin azalean blev när jag grävde upp den ur rabatten, där den hade stor konkurrens, och planterade den i kruka. Nu funderar jag på att bara slänga in den i växthuset som saknar värme, eller är källaren bättre. Vad tror du?

Undrar om olivträdet skulle klara sig i växthuset, jag brukar ta in den därifrån och ställa den på källarsvalan när det är kallare än -5 grader. Man blir ju så trött på att bära.

 'Huldine', en senblommande klematis.

'Rhapsody in Blue', en ros som jag verkligen kan rekommendera, har blivit 1,7 m hög, blommar om nu. Har flyttat den en gång och det gick jättebra.

'Rhapsody in Blue'

'Smarty' har jag låtit bli alldeles för hög, det får jag komma ihåg till vårbeskärningen. Har också flyttat en gång utan problem.

'Aïcha', kanske min mest fotade ros. En av de bästa och i mitt tycke en av få fina gula.

Kollar väderleksrapporten dagligen, förra året vid denna tid hade vi redan haft en frostnatt som tog min stamfuchsia. Försöker ta vara på de fina höstdagarna, minst lika härligt som i somras. Och mörkret gillas, åtminstone än så länge.

Hejdå!

7 kommentarer:

 1. 'Rhapsody in Blue' är en av de få jag testar. Verkar så frisk och fräsch, har blommat hela sommaren och fortsätter att spruta fram knoppar. Gillar färgen också. Kommer sannolikt att få stanna kvar. Ett par andra har visat sig mindre friska. Vet inte om jag orkar hålla på att stöka med rosor som har bruna fläckar på bladen redan andra året. Har du nån dunderkur jag kan ta till för nästa säsong så får de en chans till.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Snygga bilder. Huldine måste jag kolla efter, gillar allt som blommar på hösten. Så vacker din Rhapsody är, jag såg en kombo med den och Rose de Rescht en gång, det var läckert. Kanske får det bli en sådan, men då måste någon annan bort..
  Jag har lite problem med vart jag ska ha mina oliver i vinter, ett av täten är ganska stort och jag är så rädd om dem.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Jag har ingen erfarenhet av olivträd,ta det säkra och placera den i källaren.
  Rapsody in blue har jag också och det är en fantastisk ros som har blommat om och länge det finns knoppar fortfarande så blir det en varm höst så kanske de hinner slå ut.

  Clematisarna blommar för fullt här men jag tror att det blir många knoppar som inte hinner slå ut före frosten. Lite synd för det blev en sen start i år.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 4. Ja du nu är det ingen återvändo allt ska in och bort till den härliga våren kommer igen. Vi har en hel del att pyssla med här i vinter så jag hoppas på en lika fin vinter som förra gången.Dina fina assaleor klarar nog inte så mycket kalla men du kan ju testa.Jag har olivträdet på inglasad balkong utan värme och där är det kallt tror att det måste vänja sig vid det precis som på våren.
  Ha det gott i veckan hoppas ni får mycket sol
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Det är en hel del pyssel så här års. Så mycket som ska plockas in inför vintern. Jag brukar sätta ner olivträd och stamrosor i matkällaren, där får de stå till våren. Nu ska alla mina fuchsior klippas ner och tas in också. Armarna blir långa av allt bärande. Så fint det blommar hos dig fortfarande, Rapsody in blue är verkligen fin. Jag har en sport av den, Perenial blue, som också är fin.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 6. Ja det där med att bära krukor är ingET för mig, jag är alldeles för otålig för sånt pyssel. Förutom att det är tungt. Mycket fint som blommar än hos dig, jag har inte märkt av någon frost här än, men i mOrse vaR det bara en plusgrad, nu vet man vad man har att vänta, letade fram ett pannband till morgonpromenaden.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag tror att du nog kan ha azalean i växthuset om du lindar in krukan bra med t ex bubbelplast. Detsamma skulle jag göra med olivträdet om jag hade något, dock skulle det packas in lite extra noggrant. Håller nu på att städa mitt växthus och det tar sin tid, sen kommer jag att försöka övervintra några plantor där för första gången. Vill gärna utnyttja växthuset vintertid till mer än redskap och krukor. Nästa år ska jag sätta någon vindruva där.
  Ha en fin vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera