måndag 14 september 2015

Rotskott

'Victoria' och 'Nevada'

Som en gräddbakelse är syrenhortensian nu.

Snart har dagliljorna blommat över för denna gång.

Bilderna är några dagar gamla, nu är det bara grått, mulet och väldigt torrt i trädgården. Men rätt varmt och skönt. Ungefär hälften av lökarna har kommit i jorden.

Tack för alla goda råd om hur jag ska hantera min granne, haha, har inte sett till henne på länge... undrar varför. Och till Laila och andra som är intresserade av rotskott av rosor, HÄR finns att läsa. Rosvänner ger gärna bort rotskott, man kan ju inte behålla alla själv. Att skilja från vildskott som kommer från okuleringsunderlaget, man ser att bladen skiljer sig i utseende från rosbuskens blad. Vildskott grävs upp så djupt som det bara går. Meningarna är delade om vilka rosor som är bäst, rotäkta eller okulerade. De allra flesta rosor i handeln är okulerade. När man köper en ros är det alltid bra att fråga på vilken ros plantan är okulerad, t ex är Rosa canina härdigare än Rosa multiflora. Även okulerade rosor kan bilda rotskott, särskilt om man planterar dem djupt. Kanadensiska rosor bör bara rotäkta för att vara mer härdiga. Lycka till med dina rosor, och bäst lyckas du med engångsblommande gammaldags rosor, som för övrigt är mina favoriter.

Hejdå! 

9 kommentarer:

 1. Underbart vitt fluff, och vilket snyggt par Victoria och Nevada är. Mina dagliljor har blommat över för länge sedan. Jag har börjat få en del vildskott nu på senare tid.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Hej Inger!
  Å, så fina foton! Och vilken underbar plats med fantastisk utsikt att bo på! Läste om din granne..Hm...Tråkigt med sådana...
  Ha det gott!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 3. Hej Inger!
  Å, så fina foton! Och vilken underbar plats med fantastisk utsikt att bo på! Läste om din granne..Hm...Tråkigt med sådana...
  Ha det gott!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 4. Victoria och Nevada var sannerligen en skön kombo. Och vilket fluff!! Jag borde läsa på om rotskott, men det är mycket jag borde, ha ha.

  Höstkram

  SvaraRadera
 5. Underbart med allt vackert som blommar hos dig. Inget spår av höst där inte! Hos oss börjar allt se lite risigt ut. Man ser tydligt att det går mot höst nu. Första bilden är ljuvlig. Så fint de passar varandra.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 6. Det är inte lätt med alla olika rosor och deras skötsel.Jag har en ros som jag inte alls vet vad det blir av, Jag väntar och ser. Tack för tipsen ska läsa mer
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 7. Syrenhortensian är så vacker! Min har blommat överdådigt men nu börjar blommorna vissna och bli regntyngda.¨
  Trädgården börjar komma till ro nu, jag tycker det är så fint, rofyllt. Än har det inte blivit höstfärger på träden, vi har klarat oss från frost.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Så fint det blommar! Men så är du också så kunnig i trädgården. En fröjd att få ta del av.

  SvaraRadera
 9. 'Victoria' och 'Nevada' ser underbara ut tillsammans! Tack för alla ros fakta! Allt gott Mari

  SvaraRadera