onsdag 8 juli 2009

Varning för klätterhortensiaInte visste jag vad jag gjorde när jag för sisådär 25 år sen planterade två exemplar av Klätterhortensia vid grannens vägg.För säkerhets skull hade jag grannens tillåtelse att sätta upp en spaljé på väggen. Jag trodde att hortensian skulle klättra på den. Så aningslös/okunnig jag var.
Åren har gått och vi har klippt hortensian några gånger då den gått upp på grannens tak, det finns ju gränser för galenskapen. Jag älskar klätterhortensia, den är vacker alla årstider, men egentligen kanske den är för stor för vår lilla trädgård. Men så länge grannen inte klagar är jag nöjd med mina gröna vägg.


Ett annat rejält misstag jag åstadkommit i vår trädgård är att bygga en pergola över en garageuppfart. Går ej att använda till annat än skruttbilar, massor av blomblad, nypon och löv faller ner. Dessutom syns bara rosorna som växer närmast gatan, 'Frühlingsgold' överblommad och 'Lykkefund' precis utslagen.


'Lykkefund'


Innanför 'Lykkefund' växer en gigantisk 'Hybrida' som ingen människa ser, den brer ut sig på hög höjd mellan vårt och grannens garage, syns svagt i mitten av bilden. Från min balkong kan jag se en del av den och den har även nått över till äppelträdet inåt gården. Jag har planterat en ny 'Hybrida' på annan plats, vill kunna njuta av denna underbara ros på ett enklare sätt.

Man lär sig av misstagen, javisst, men en del misstag är svåra att rätta till.

Ha det bra och på återseende!

9 kommentarer:

 1. Klatrehortensiaen var jo flott, selvom den var litt vel innpåsliten mot din nabo :)

  God natt! Hilsen Margrethe

  SvaraRadera
 2. Jag tycker hortensian är magnifik...och hur skulle man egentligen vara om man aldrig gjorde några misstag??? Perfekt eller?????

  SvaraRadera
 3. Har också en enorm hortensia som klipttes ner ordentligt förra året då den besteg taket, men dom är pampiga
  kram sara

  SvaraRadera
 4. Hoppas de står pall i ovädert annars kan man ångrar att man önskat att de inte var planterade där...naturens krafter kan ändra på allt på ett ögonblick.

  SvaraRadera
 5. Tror knappast att du är ensam om dessa misstag.
  Fint är det iallafall tycker jag.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Men så lummigt och vackert det ser ut, trots Hortensians utsvävningar ;)
  Förstår att den kan ställa till besvär, men visst är det så när man skall gräva ner den "yttepytte" plantan som man nästan ingen aning har om hur stor den kommer att bli och placerar den alldeles fel. Det har säkert hänt för många av oss odlare.
  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 7. Heja hortensian! Jag tror grannen är så omtöcknad av den sagolika doften från din hortensia att han/hon bara vill ha mer! Och visst är rosor vackrare än bilar? Jag gillar dina misstag. Jag har själv en New Dawn mittemot ett stenparti med en gång emellan. Den gången kan man inte längre använda. Rosen hugger när man försöker...

  SvaraRadera
 8. Vilken lycka, att jag inte satsade på en klätterhortensia.
  Tycker den är underbart vacker hos dig.
  Kram Ann.

  SvaraRadera
 9. I vår gamla trädgård har vi ett gammalt körsbärs träd... Ca 20-25 meter högt. Det har klätter Hortensian tagit över och blommar för fullt varje år. Den har slingrat sig runt grenar och stam. Så nu har vi " bara " ett Hortensia träd. Otroligt vackert!!!

  SvaraRadera